Ko je Winter Soldier?

Saznajte istoriju Winter Soldier-a, poznatog negativca koji će biti centralni deo novog Kapetan Amerika filma.

Kapetan Amerika je stripski junak koji je godinama uspevao da ostane u centru zbivanja Marvelovog stripskog univerzuma, održavajući svoju popularnost sa svojom hrabrošću, snagom, taktičkim razmišljanjem i naravno ogromnom dozom patriotizma. Da bi se takva popularnost održala tokom perioda od preko 60 godina potrebni su dobri negativci. Jedan od njih je svakako Winter Soldier, koji je ostvario neverovatan uspeh od njegovog pojavljivanja 2005. godine, uspevajući čak da postane centralni negativac filma Captain America 2.

Priča o Winter Soldier-u počinje davne 1940. u jednom od prvih stripova Kapetana Amerike (Captain America Comics #1) pod imenom James Buchanan “Bucky” Barnes, kao mladi tinejdžerski pomoćnik velikom superheroju koji je bio poslat na razne misije tokom drugog svetskog rata. Tokom ratnih godina i krajem 1940-tih tim Kapetana Amerike i njegovog pomoćnika Bucky-a je sve lagano padao u popularnosti, što je najzad dovelo do razbijana tog tima. U odlučujućem sukobu protiv Nacističkog naučnika Barona Zemo-a, Kapetan Amerika i Bucky oboje bivaju lansirani na raketi koja je imala cilj da uništi Washington. Tokom leta, kapetan amerika uspeva da uništi raketu, ali tokom pada ka zamrznutom polarnom Atlantiku on shvata da je Bucky ostao u raketi. Pre nego što je Kapetan Amerika pao u ledenu vodu, video je kako Bucky gine u ogromnoj eksploziji. To je bio poslednje što je Kapetan Amerika video pre nego što je postao zarobljen u legendarnoj santi leda, koja ga je sačuvala od starosti i omogućila da kasnije bude pronađen od strane Američke vojske.

 Dok je kapetan Amerika nastavio sa svojim avanturama (u nekoliko reinkarnacija u kojima je uvek započinjao svoju priču kao WW2 supervojnik koji je probuđen iz sante leda), njegov mlađi partner Bucky je ostao mrtav. U dobu kada su svi heroji i sidekickovi nebrojeno puta uspevali da se vrate u život, Marvel je tvrdoglavo ignorisao povratak Bucky-a, ubeđeni da je to odličan način da uvere sve ostale pisce da tinejdžerski sidekickovi nisu prikladni da budu deo velikih i opasnih superherojskih avantura (naravnom, Marvelova konkurencija u vidu stripske kuće DC je radila sasvim suprotno, davajući mlade sidekickove skoro svima). Decenije i decenije su prošle, a Bucky, Jason Todd (Betmenov Robin #2) i Ujak Ben (Spidermanov ujak) su ostali mrtvi, stvarajući oko sebe „klauzulu mrtvih“ koja je podrazumevala da vi mogu da se vrate u život osim njih troje.

Sve to se promenilo 2005. godine kada je pisac Ed Brubaker prekinuo tradiciju dugu preko 50 godina i vradio Bucky-a u život. U odličnoj stripskoj priči „Winter Soldier“, Kapetan Amerika je saznao da je Bucky preživeo eksploziju i pad u Atlantik pomoću specijalnog tima Sovjetskih operativaca, koji su pronašli njegovo jedva živo telo i odneli ga u Rusiju gde je bio podvrgnut raznim naučnim eksperimentima. Naprednim mašinama su obrisali većinu njegovih sećanja, nadogradili njegov već napredan trening, i njegovu odsečenu ruku zamenili kiborg implantima. Posle završetka ovog procesa Bucky je postao ponos Ruske tajne vojske kao Winter Soldier – savršen ubica koji je u narednih  5 decenija bio zamrzavan u krio-snu i bio buđen samo da vrši veoma teške vojne misije u kojoj je ubijao sve oko sebe bez milosti i bez trunke žala i pomogao u treningu od  nekoliko najpoznatijih ruskih tajnih operativaca (od kojih ćemo izdvojiti veoma poznatu Black Widow). Rad Winter Soldiera za Ruse prestaje tokom 1970tih kada je posle jedne misije doživeo nervni slom i počeo da se seća događaja iz njegove mladosti. Od tada pa nadalje on je postao nezavisan, ali je i dalje bio negativac.

Kada je Kapetan Amerika saznao za postojanje veoma iskusnog snajperiste, on i Winter Soldier su se najzad sukobili. Posle ogromnih bitaka u kojima je stotine civila umrlo od strane Winter Soldiera, Kapetan Amerika je uspeo da pobedi tako što je ostvario kontrolu nad legendarnim vanzemaljskim artifaktom Tesseraktom (Cosmic Cube) i naredio Winter Soldieru da se seti ko je on u stvari. U tom trenutku, Winter Soldier se setio svog ranog života.

U narednom periodu, Bucky se iz petnih žila trudio da se iskupi za decenije strahota koje je naveo nedužnim ljudima širom sveta. Posle očigledne smrti Kapetana Amerike, Bucky je uz pomoć Iron Man-a preuzeo personu Steve Rogersa, učestvujući u nekoliko velikih avantura noseći odelo Kapetana Amerike sve dok se pravi Steve Rogers nje vratio. Posle toga, Bucky se ponovo obukao odelo Winter Soldiera postao deo tima sa Black Widdow i Falcon-om koji je jurio ostatke uništenog Sovjetskog superherojskog programa koji su uspeli da prežive kraj Hladnog Rata.

U narednom periodu, Bucky se iz petnih žila trudio da se iskupi za decenije strahota koje je naveo nedužnim ljudima širom sveta. Posle očigledne smrti Kapetana Amerike, Bucky je uz pomoć Iron Man-a preuzeo personu Steve Rogersa, učestvujući u nekoliko velikih avantura noseći odelo Kapetana Amerike sve dok se pravi Steve Rogers nje vratio. Posle toga, Bucky se ponovo obukao odelo Winter Soldiera postao deo tima sa Black Widdow i Falcon-om koji je jurio ostatke uništenog Sovjetskog superherojskoj programa koji su uspeli da prežive kraj Hladnog Rata.

Kao što vidite, odluka Marvela da dovede Winter Soldiera u novi film Kapetana Amerike uopšte nije čudna i u sebi nudi odličan potencijal za dobru akciju. Naravno, verujemo da će ovaj film imati dosta razlika u odnosu na stripsku priču, time dajući šansu i ljubiteljima stripova da uživaju u filmu i sukobu glumaca Chris Evans-a i Sebastian Stan-a. Film Captain America: The Winter Soldier će se pojaviti u bioskopima tokom aprila 2014. godine.

U narednom periodu na stranicama PhotonTide-a će te moći saznati i istorije mnogih stripskih junaka i negativaca, pogotovo onih koji će u narednih par godina biti prikazani u holivudskim filmovima, a preporučujemo vam da ako niste pogledate i naše ranije slične članke:

RED SKULL |  LOKI | SINESTRO | HUGO STRANGE | DARKSEID | DEADSHOT | BANE | THANOS | VENOM | BRANIAC

 

Komentari: