Kompjuter prošao Turingov test

Test koji je osmislio Alan Turing 1950, radi dokazivanja inteligencije računara, prvi put je uspešno položen.

Superkompjuter je ubedio ljudske korisnike da je 13-godišnji dečak i time postao prva mašina koja je uspešno prošla Turingov test. Ukupno pet mašina testirano je u Kraljevskom društvu u Londonu kako bi pokušale da ubede ljudske korisnike da su ljudi, putem tekstualnih poruka. Ni jedna mašina ranije nije uspela da prođe test u kojem je potrebno da preko 30% ispitanika veruje da razgovara sa ljudskim bićem. Superkompjuter koji je to uspeo, ubedio je 33% ispitanika.

Turingov test osmišljen je 1950. u naučnom radu “Computing Machinery and Intelligence”. Pitanje koje je Turing postavio je “Da li mašine mogu da razmišljaju?”, osvrćući se na težinu definicije pojma “razmišljanje”. Računari uvek mogu biti programirani da daju odgovore slične ljudskim, ali to ne znači da imaju iskustvo svesti. Isto tako ne možemo da znamo da li naše iskustvo svesti nije samo programiran osećaj ili posledica obrade informacija slične onoj koju izvodi kompjuter. S obzirom da mi nikada ne možemo iskusiti procese unutar računara Turing je osmislio test u kojem bi kompjuter u tekstualnoj prepisci trebao da ubedi korisnika na drugoj strani da je ljudsko biće. Ukoliko to uspe, Turing je verovao da ne postoji razlog da tvrdimo da kompjuter nije inteligentan.

Mašinu koja je uspešno prošla test napravili su Vladimir Veselov iz Sjedinjenih država i Eugen Demčenko iz Rusije. Profesor Vorvik iz Univerziteta Reding u Berkširu kaže da u polju veštačke inteligencije nema većeg i kontraverznijeg testa od Turingovog.  On takođe kaže kako su raniji testovi tvrdili da su uspeli da pređu Turingove kriterijume, ali da nisu ispoštovali sva pravila “Pravi Turingov test ne postavlja dozvoljena pitanja pre početka testa”, kaže on. “Ovo je prvi put da je test zaista položen.”

Edit:

Sudeći po ovom članku, veći deo ove vesti možda je izvučen iz konteksta i istinitost vesti je pod znakom pitanja. Hvala Milošu koji nam je skrenuo pažnju u komentarima.

Komentari: