Kraj simuliranog putovanja na Mars

Šest dobrovoljaca koji su proveli gotovo 18 meseci unutar simulirane misije za Mars danas su završili svoj zadatak i ”vratili” se na Zemlju.

U pitanju je okončanje Mars-500 projekta koji se odigrao na Institutu za Biomedicinske probleme u Moskvi, a u njemu su učestvovali tri člana iz Ruske Federacije, dva iz EU i jedan iz Kine.

Maketa broda uključivala je 5 posebnih celina: medicinski modul, odeljak za život posade, servisnu sekciju, modul za sletanje i površinski modul.

Namena ovog projekta bila je ispitivanje ljudskih reakcija na buduće dugoročne misije.

Zbog toga, posada nije mogla da koristi instant dvosmernu komunikaciju, poput telefona (koji ne bi bili mogući zbog udaljenosti) već je koristila video-blogove, tekst i email poruke. U okviru simulacije nalazilo se čak i sletanje na površinu, gde su trojica istraživača dobili priliku da obuku prave skafandere i izađu na peščani poligon koji je predstavljao teren Marsa.
Očekivano, ”svemirski putnici” bili su oduševljeni izlazkom iz makete svemirskog broda i ponovnim susretom sa porodicama.

Iako nisu ispitivani mnogi od najvećih ”X-faktora” za ljudsku posadu na među-planetarnom svemirskom brodu (nedostatak gravitacije, kosmički zraci), naučnici navode da će, sve jedno, podaci dobijeni Mars-500 projektom (pogotovu o uticaju izolacije na psiho-fizičko stanje astronauta) biti izuzetno značajni za nastavak ispitivanja, kao i samo putovanje koje čovečanstvo očekuje u budućnosti.

Komentari: