Kreirajte jednostavnu planetu u Blenderu

Kreirajte jednostavnu svemirsku scenu u Blenderu.

Ovo je prvi u nizu tutorijala koje planiramo da postujemo u okviru Photon Tide Radionice u nameri da potstaknemo amatersko SF stvaralaštvo. S obzirom da je pre samo nekoliko dana izašla prva stabilna verzija novog besplatnog 3D programa Blender 2.5, ovaj tutorijal ćemo posvatiti njegovim osnovnim funkcijama.

Za ovaj tutorijal potreban vam je Blender 2.5 kojeg možete skinuti ovde.

Ono što ćemo ovde stvoriti (ni iz čega) je osnovna svemirska scena, uz korišćenje samo integrisanih Blenderovih funkcija. Slobodno eksperimentišite sa podešavanjima i eksternim teksturama da stvorite svoj jedinstveni svet.

Nakon što prvi put otvorite Blender, selektujte default kocku i obrišite je (DEL). U Blenderu po default podešavanjima objekat se selektuje desnim klikom miša, ali to možete promeniti u preferencijama kasnije. Drženjem srednjeg tastera miša rotirate kameru oko scene, a točkićem zumirate. Drženjem SHIFT tastera i srednjeg dugmeta miša pomerate kameru kroz koju gledate (Pan).

Podešavanja nakon kreiranja

Kliknite SHIFT-A i dobićete meni za kreiranje novih objekata. Selektujte Mesh/Icosphere. Icosphere je mnogo bolji objekat za uniformisano teksturiranje i dalju obradu od uobičajenog UV sphere koji sabija poligone na polovima, a širi ih na ekvatoru. Nakon kreiranja objekta, bitno je da odmah promenite broj deljenja u tools panelu. Ukoliko ne vidite tools panel, pritisnite T da ga uključite ili isključite. Čim kliknete negde drugde, ova opcija će nestati, zato je bitno da to učinite odmah po kreiranju. Ukoliko sfera nije locirana u samom centru koordinatnog sistema, dosta će vam olakšati posao da je sada centrirate. Pritisnite N da uključite panel za transformacije i u Location poljima unesite 0,0 i 0. Takođe, ovo je dobro vreme da u tools panelu podesite senčenje na smooth.

Pritisnite “.” na numeričkoj tastaturi da centrirate kameru na aktivni objekat.

Odaberite podešavanja za materijale tako što ćete kliknuti ikonicu u desnom delu ekrana. Kliknite na New taster i dobićete novi materijal koji je vezan za objekat sfere. Preimenujte ga u “Planeta” i podesite Specular intenzitet na nulu.

Sada je vreme da površini planete damo boju i geografske odlike. Ovo ćemo postići teksturiranjem generičkom Cloud teksturom bez petljanja sa UV mapama i eksternim teksturama. Kliknite na ikonicu za teksture odmah pored ikonice za materijale. Ovo če otvoriti podešavanja tekstura za selektovani materijal. Tekstura Clouds je već selektovana, ali svakako proverite da li je to slučaj. U polju Preview odaberite Material kako bi dobili realan prikaz primene na sferičnu površinu dok menjate opcije.

U polju sa podešavanjima parametara za Clouds teksturu kao Basis odaberite Voronoi F2.

Kod podešavanja boja, uključite opciju “Ramp”. Ovo će vam dati kontrolu nad prelazima boja u Clouds teksturi. Klikom na tanke isprekidane linije u prikazanom prelivu boja selektujete tu nijansu, dok klikom na obojeno polje ispod menjate tu nijansu boje, kao i njenu providnost (Alpha). Pomeranjem tamnije nijanse ka sredini preliva na preview prozoru ćete videti više tamnijih oblasti dok ćete pomeranjem iste ka levom kraju preliva videti manje tamnijih oblasti. Obe krajnje nijanse boja moraju imati Alpha podešen na 1.0. kako ni jedna nijansa ne bi bila providna.

U polju Influence, jedino što treba da bude otkačeno je “Color”. Ovo znači da ova tekstura utiče samo na boju materijala.

Ukoliko sada pritisnete F12 (render image), a ukoliko niste menjali položaj kamere i osvetljenja, dobićete nešto nalik ovoj slici.

Poigraćemo se sivom pozadinom kasnije. Sada je bitno da pored boje dodamo i geografske odlike: doline i planine. Možete odlučiti da koristite istu ovu teksturu i kao “normal” mapu koja će učiniti da na svetlijim delovima planeta bude ispupčenija, a na tamnijim udubljenija. Ali zanimljivije je da planeta ne prati ovaj dosadan šablon.

Najpre malo organizacije. Sadašnju teksturu ćemo preimenovati u “Boja tla”. A zatim ćemo u listi tekstura kliknuti na sledeće slobodno polje za teksturu i kliknuti ne New taster. Odmah ćemo preimenovati teksturu u “Normal”.

Ovo će stvoriti novu teksturu koja će nam koristiti kao osnova za geografske odlike planete. Ovo je takođe Clouds tekstura, ali ćemo izmeniti neke njene opcije. Najpre, basis Clouds teksture ćemo promeniti u Voronoi F4, Size na 0.45 što će odlike teksture učiniti glomaznijim od onih u “Boja tla” teksturi, a Depth na 4, što će teksturi dati oštrinu i dodatne detalje.

Pod Influence opcijama treba isključiti Color i uključiti Normal. Ovo znači da na datom materijalu, ova tekstura određuje normal vrednost (manipulisanje usmerenosti normala površine kako bi se stvorio utisak neravnina), a ne boju. Kod ovakvih slučajeva uvek je dobro otkačiti opciju “RGB to Intensity”. Ovo govori Blenderu da konvertuje bilo koju obojenu teksturu u nijanse sive i koristi intenzitet sive da bi stvorio efekat ispupčenja i udubljenja na površini.

Da se vratimo na 3D prikaz i podesimo kameru, okolinu i osvetljenje pre nego što nastavimo sa radom na planeti. Prtiskom na taster 0 na numeričkoj tastaturi, ulazite u pogled kroz kameru. Mana Blendera je što pri svakom renderovanju ne koristi pogled kroz koji upravo gledate, nego renderuje samo ono što vidi “aktivna kamera”. Trenutno u sceni postoji samo jedna i ona je previše udaljena od planete. Pritoskom na SHIFT-F, ulazite u Fly mod u kojem tasterima W,A,S i D, kao u FPS igrama, kontrolišete kretanje kamere napred, levo, nazad i desno, dok mišem usmeravate kameru. Približite se planeti, ali ne menjajte mnogo ugao kamere, zbog osvetljenja.

Trenutni izvor svetla je point light. Iako bi u svemirskim scenama trebao da bude podešen na Sun, zbog jednostavnosti ovog tutorijala, nećemo menjati podešavanja.

Kliknite na ikonicu za podešavanja scene, a zatim kliknite na Horizon Color i podesite na crnu boju. Ovo će pozadinu učiniti crnom, a ne sivom kao ranije. Zatim uključite opcije Stars i podesite vrednosti kao na slici.

Pritisnite F12 i rezultat bi trebao da bude sličan ovome:

Imamo zvezde, imamo i planetu. Ali trenutno deluje mrtvo i nezanimljivo. Većina SF dela svoju radnju baziraju u blizini planeta sa atmosferom. Zato ćemo istu dodati i našoj planeti. Selektujte naš jedini objekat u scenu (icosphere) i pritisnite SHIFT-D. Ovo će napraviti kopiju sfere. Primetićete da je nova sfera već prilepljena za vaš kursor miša i čeka da je postaviter na novu lokaciju. S obzirom da ne želimo da je postavimo negde sa strane, nemojte kliknuti nigde levim tasterom miša, nego desnim. Ovo će reći Blenderu da ne želimo da postavimo novu lokaciju duplikata, nego da ga ostavimo na istom mestu gde je i prethodni objekat. Sada kliknite na taster S (Scale). Povećajte sferu tek toliko da malo proguta originalnu sferu. Naša atmosfera će biti tanak sloj, a ne velika lopta oko glavnog objekta.

Za sada je naša nova sfera sastavljena od istog materijala od kojeg je sastavljeno i tlo planete. Idite na podešavanja za materijal i kliknite na znak “+” pored imena materijala Planeta. Ovo će stvoriti novi materijal Planeta.001 koji je identičan materijalu Planeta. Odmah ga preimenujte u “Atmosfera“.

Prva stvar koju treba da uradimo je da uklonimo sve teksture i njihov uticaj na ovaj novi materijal. Kliknite na ikonicu za teksture i odštiklirajte i “boja tla” i “normal” teksture.

Sada se vratite u podešavanja materijala. Ukoliko ste posmatrali slike planeta sa atmosferom, primetićete da je ona poluprovidni omotač koji je vidljiv uglavnom kada je gledate pod oštrim uglom, tj. na samom rubu planete, dok je potpuno nevidljiva kada je gledate diretkno u središnjem delu planete. Da bi smo postigli ovaj efekat, koristićemo “transparency” opcije materijala.

Najpre promenite boju materijala u plavičastu ili cijan boju kakvu očekujemo da vidimo od atmosfere sličnoj zemaljskoj. Naravno, obu boju možete da menjate ukoliko želite da prikažete drugačije negostoljubivije planete. Zatim uključite Transparency opcije i podesite ih kao na slici. Alpha podešavanje govori kolika je providnost materijala, dok Fresnel podešavanje emulira specifičan zakon optike u kojem je predmet providniji što je ugao gledanja bliži normalnom, a reflektivniji što je ugao gledanja oštriji. U ovom slučaju emuliramo fresnel efekat samo na providnosti, jer gasovit objekat kao što je atmosfera ne daje refleksiju.

Rezultat koji ćemo dobiti deluje zastrašujuće.

Ovo deluje više kao crna rupa nego naseljiva planeta. Problem je u tome što naša spoljašnja sfera baca senku na prvobitnu sferu koja je unutar nje, što ostavlja telo planete u potpunom mraku. Ovo nije optički ispravno jer je atmosfera providna i ne bi trebala da baca nikakvu senku. Blenderov interni renderer nije baziran na fotorealizmu, mego svoje rezultate daje putem niza varki i prečica. On trenutno ne zna da ovaj providni objekat ne baca senku. Da bismo ovo rešili, moramo ponovo selektovati prvobitnu sferu. S obzirom da je ona unutar atmosfere, ne možete je direktno selektovati, pa koristite Outliner u gornjem desnom kraju ekrana. Selektujre Icosphere objekat.

Kliknite na ikonicu za podešavanje materijala, odskrolujte skroz na kraj opcija i otkačite Recieve Transparent u Shadow opcijama.

Kliknite još jednom na F12 i dobićete finalni rezultat:

Toliko za sada. Finalni rezultat je prilično daleko od materijala upotrebljivog za novi Star Wars serijal, ali uz upotrebu eksternih tekstura i finalnog kompozitinga, oblasti koje ćemo, nadamo se, pokriti u sledećim tutorijalima, ovo može biti početak vašeg puta u fenomenalan svet 3D animacije.

Komentari: