Lansirana Gaia

ESA je uspešno lansirala jednu od svojih najvrednijih misija do sada.

Gaia_spacecraftGaia predstavlja svemirsku observatoriju i njen je cilj stvaranje kataloga koji će sadržati preko jedne milijarde astrnomskih objekata. Oni predstavljaju oko 1% populacije naše galaksije, a Gaia-a će svaku zvezdu na tom spisku nadgledati 70 puta tokom pet godina, menjajući poziciju, što će omogućiti pristup dragocenim podacima. Rezultat bi trebalo da bude mapa tačnih lokacija i udaljenosti stotina miliona zvezda, kao i prva realistična slika strukture Mlečnog puta. Uz to, osetljivost njenih instrumenata (uređaji koji bi sa udaljenosti između Zemlje i Meseca bili u stanju da prcizno izmere veličinu ljudskog nokta) bi trebalo da otkrije nove i veoma daleke planete i asteroide.

Nakon jučerašnjeg uspešnog lansiranja, observatorija trenutno putuje na udaljenost od oko 1.5 miliona kilometara od naše planete, za šta će joj biti potrebno oko 30 dana.

Ukoliko sve prođe po planu, do 2021. godine Gaia bi trebalo da proizvede bazu podatka veličine od oko jednog miliona gigabajta (tj. jedan Petabyte).

Hvala BBC.com na originalnoj vesti.

Komentari: