Led na Merkuru!

Nove informacije NASA sonde ukazuju da najbliža planeta Suncu poseduje ono što tamo, po zdravoj logici, ne bismo očekivali.

Gotovo sigurno, prema NASA tumačenju podataka sa Messenger letelice, ispod tla severnog pola Merkura nalazi se zaleđena voda. Sistem radarskog ispitivanja kratera na površini ove veoma tople planete o kom smo već ranije pisali, sada spojen sa podacima dobijenim praćenjem brzine neutrona koji stižu sa Merkura (prisustvo vodonika utiče na njih) dovode do zaključka da su ranije teorije istinite. Led bi mogao da bude prekriven samo sa nekoliko desetina centimetara prašine i tla, a njegova količina se meri u milijardama tona. Uz to, podaci ukazuju na postojanje molekalu na bazi ugljenika (koji su potencijalno dospeli tu, zajedno sa vodom, nakon udara kometa ili asteroida koji ih nose).

Implikacije ove značajne vesti su višestruke, ali najbitnija jeste ona koja se tiče postojanja vode van Zemlje – ukoliko je led ostavljen na planeti nakon sudara sa raznim kosmičkim telima uspeo da ”preživi” na Merkuru, velike su šanse da postoji na mnogim drugim (ako ne i svim) čvrsti nebeskim telima. A voda, zajedno sa energijom, predstavlja manje-više sve što nam je potrebno za opstanak van Zemlje.

Hvala Slate.com na originalnoj vesti.

Komentari: