Legend of the Guardians: The Owls of Ga’Hoole

Neko će ovo ceniti, mnogi sigurno neće – film LEGEND OF THE GUARDIANS ubacuje nas u svoj svet bez opširnih objašnjenja šta, kako i zašto.

Ovo je univerzum koji naseljava civilizacija inteligentnih sova i drugih šumskih bića, a naše filmsko putovanje počinje sa jednom porodicom u njihovom gnezdu i legendom o Zaštitnicima.

Nema mudrog, toplog glasa Kejt Blanšet koji objašnjava šta se desilo sa prstenom, niti vidimo velike bitke i poduhvate koji su se odigrali u prošlosti ovog sveta.

Za dela fantastike, što ovaj film nesumnjivo jeste, ovo pomalo zvuči kao svetogrđe. Meni se međutim, svidelo, jer odmah daje do znanja da akcenat ovog ostvarenja nije na kompleksnom svetu koji je neki oksfordski profesor stvarao četrdeset godina, već da se njegovi najveći aduti nalaze u vizuelnom iskustvu koje pruža.

Kada se priča zakuva, a glavni lik, mlada sova po imenu Soren pođe na svoje epsko putovanje, mi letimo zajedno sa njih i njegovom družinom. Muzika je orkestarska i veća od života, a vazdušne akrobacije prikazane usporeno kako bi mogli da uživamo u prostornom osećaju 3D tehnologije u kojoj je film sniman.
Režiseru, Zeku Snajderu, sve ovo je dobro poznata teritorija.
Istina je da su mnogi elementi, pre svega priča i likovi, dobro prežvakani klišei, ali kada su ovako opojno prikazani, smatram da nemam razloga da se bunim.

Uzbudljiv film za decu koji nam, pre svega, pokazuje koliko je slobodan let, nesumnjivo, magičan doživljaj.

Komentari: