Maven misija na putu za Mars!

Za nekoliko časova najnovija NASA misija ispuniće prvi dan putovanja od očekivanih 10 meseci u međuplanetarnom prostoru.

_71143944_mavenillustrationtopfront

Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN (MAVEN) predstavlja svemirsku sondu koja će u svojstvu satelita imati zadatak da ispituje marsovsku atmosferu. Nju je Atlas V raketa uspešno lansirala 18. novembra ove godine sa Cape Canaveral lansirne rampe, a zatim je nekih pola sata kasnije novi set raketnih bustera gurnuo letelicu u heliocentričnu tranzitnu putanju za Crvenu planetu. Misija koja je NASA platila oko 670 miliona US dolara trebalo bi da stigne na svoju destinaciju 22. septembra 2014. godine.

Ukoliko sve prođe po planu, Maven će nakon toga započeti istraživanja koja će, baš kao i u slučaju rovera Curiosity, imati glavni (ali ne i jedini) cilj ispitivanja istorije vode na ovom nebeskom telu. Trenutno, pritisak na Marsu je tako nizak da bi sva voda na površini odmah isparila, ali veruje se da to nije oduvek bio slučaj.

Ali pre svega toga, tokom svog interplanetarnog putovanja, Maven će korigovati putanju četiri puta. Prva korekcija očekuje sondu za nekoliko nedelja, tj. 4. decembra ove godine.

Hvala BBC.com na originalnoj vesti.

Komentari: