Memorijski čip za mozak

Američki naučnici su napravili čip koji kada se smesti u mozak može da na pritsak dugmeta napravi ili ukloni informaciju u samom mozgu!

Američki naučnik Theodore Berger i njegov tim iz medicinsko inženjejske škole USC Viterbi su uspeli da u mozak pacova ubace čip koji može da manipuliše sa njegovom DUGOROČNOM memorijom! Posle jednostavnog pritiska dugmeta, ovaj čip može ili da transmituje moždane informacije (koje će onda ostati permanentno upamćene) ili da ih ukloni iz mozga. Pomoću dugotrajnog testiranja oni su uspeli da tačno indentifikuju koji delovi mozga pacova čuva dugoročna sećanja, i usresredili su sav svoj rad na te zone.

Posle uspešnog testiranja na pacovima, njihov sledeći zadatak će biti da ponove ovaj proces na majmunima. Ako se ispostavi da je oporavak dugoročne memorije moguć i na primatima, to bi imalo veliki uticaj na buduće pokušaje lečenja bolesti ljudi koji donose gubitak pamćenja (Alchajmerova bolest, moždani udar, oporavak od fizičkih povreda mozga, itd). Naravno, posle medicinskih primena sigurni smo da bi se uskoro našao i neki istraživač koji bi u takav čip smestio celu wikipediju… ili kung fu. 🙂

Komentari: