Mesec dobija svoj satelit?

Novi dugoročni NASA plan objedinjuje pitanja mapiranja, manipulacije i eksploatacije asteroida, odbrane Zemlje i putovanja do Marsa.

M_Id_375138_Asteroid

Američka administracija dozvolila je svojoj svemirskoj agenciji da započne rad na planiranju misije u kojoj će NASA pronaći manji asteroid (7-10 metara u prečniku) i pomoću robotskih sondi postaviti ga u stabilnu orbitu oko Meseca. Plan dalje predviđa da astronauti posete ovaj asteroid do 2021. godine, i vrate se sa uzorcima tla i stena.Isti asteroid, u tom trenutku novi Mesečev satelit, bio bi mesto na kom bi se testirala sledeće generacija raketa i kapsula za duboki svemir, koje bi potom bile upotrebljene deceniju kasnije za prvu misiju sa posadom za Mars.

Istovremeno, NASA bi tražila partnere u privatnom sektoru, poput kompanija Planetary Resources i Deep Space Industriesi, koje bi dobile priliku da rade na veoma pristupačnom asteroidu. Uz osnovne namene, plan bi u svojoj prvoj fazi testirao kapacitete tehnologije da promeni putanje i orbite potencijalno opasnih nebeskih tela (što je mnogo bolja alternativa od one koju obično viđamo u filmovima, i koja uključuje nuklearne bojeve glave i slična problematična rešenja).

Ovaj ambiciozan projekat već je uključen je u 17.7 milijardi US dolara koji predstavljaju celokupan NASA budžet za sledeću godinu.

Plan je impresivan jer je pre svega veoma kreativan i odstupa od dosadašnjih linernih obrazaca (pre 30 godina, svaka tačka bi bila posebna misija), prvenstveno iz finansijskih razloga. Međutim, uključivanje privatnog sektora, koji se poslednjih godina pokazao kao veoma sposoban, moglo bi da predstavi partnerstvo koje će na neočekivane načine gurnuti čovečanstvo u sledeću etap istraživanja našeg sunčevog sistema.

Hvala Reuters.com na originalnoj vesti.

Komentari: