MGM kupio pravo na ”Metro 2033”

Veoma uspešan roman savremene ruske naučne fantastike bi trebalo (ili bar postoji šansa) da postane igrani film.

Priča romana predstavlja post-apokaliptičnu avanturu mladića Artioma, smeštenu u Moskvu budućnosti, u svetu gde je 2013. nuklearni rat izbrisao većinu ljudske civilizacije.

Ostatak koji je preživeo se povukao ispod zemlje, tojest u moskovsku mrežu podzemne železnice, gde razne frakcije pokušavaju da opstanu i dominiraju nad drugim; tamo Artiom mora da upozori ostatak podzemnog društva o novoj opasnosti koja preti za sve.

Post-apokaliptičnih filmova, posebno po zanimljivim zapletima (ne klonovi Fallout/”A Boy and His Dog” geneze koja traje već decenijama u raznim formatima), nikada previše, međutim, kao što Firstshowing zaključuje, imajući u vidu trenutno stanje filmskog studija MGM, postoji dobra šansa da prava ostanu neiskorišćena u bliskoj budućnosti.

”Metro 2033” je roman Dmitrija Glukovskog prvo se pojavio na internetu 2002, a zatim mutirao u oblik interaktivnog književnog eksperimenta. 2005. je objavljen u papirnoj formi, a 2010. plasiran na englesko govorno tržište i obljavljen u obliku FPS igre izdavačke kuće THQ.

Komentari: