Milijarde ”Super Zemlji”

Istraživanje koja procenjuju nedavno dobijene podatke o planetama koje su slične Zemlji pokazuju da njihov broj ulazi u desetine milijardi, i to samo u našem svemirskom ”komšiluku”.

Prema rezultatima tima istraživača u Francuskoj koji su koristi HARPS (High Accuracy Radial velocity Planet Searcher), 40% svih zvezda u fazi crvenog patuljka poseduje planete mase 1 do 10 puta veće od Zemlje. Pri tome, one se takođe nalaze na udaljenosti koja omogućava postojanje vode u tečnom stanju na površini.
Uz procenu da u Mlečnom putu postoji 160 milijardi crvenih patuljaka, verovatno je da postoje desetine milijardi ovakvih planeta samo u našoj galaksiji.
Ukoliko se uzme u obzir broj crvenih patuljaka u blizini našeg solarnog sistema, moguće je da postoji preko 100 planeta ovog tipa koje su od nas udaljene manje od 30 svetlosnih godina.

Ipak, iako su u zoni koja omogućava postojanje života, njihove zvezde emituju veću količinu zračenja i na njima se češće javljaju solarne baklje, što nikako ne pogoduje razvoju života koji mi poznajemo.

Komentari: