Miris interakcija na društvenim mrežama

Uskoro, novi proizvod bi mogao da u svakodnevno korišćenje interneta uvede još jedno ljudsko čulo.

Uređaj po imenu Olly (skraćeno od olfactory) spaja se na internet, gde se povezuje sa društvenim mrežama, i tamo traži određene interakcije. Kada ih detektuje, Olly ispušta malu dozu mirisa koji je korisnik ubacio u njega.

Tako, na primer, korisnik koji ima Twitter nalog mogao bi da oseti neki cvetni miris svaki put kada dobije retweet ili neko ostavi komentar na njegov Facebook status.

Njegov tvorac je Bendžamin Redford iz kompanije Mint, a napravio je ovaj uređaj da bi korisnicima interneta pružio mogućnost da dobiju informaciju na drugi način osim preko ekrana ili zvučnika. Prema njegovim rečima, miris je dobar način za ovo, budući da skreće pažnju, ali to čini suptilno, bez uznemiravanja korisnika.
Sam miris može takođe biti dizajniran prema željama korisnika, budući da Olly ima poseban odeljak za njegovo skladištenje, a tokom testiranja isprobane su, između ostalog, arome šećerne vune, parfema ali i ispovraćane hrane.

Olly uređaji su registrovani pod creative commons licencom, pa će svako moći da napravi svoj, iako će to zahtevati ozbiljno poznavanje elektronike i programiranja.

Puna promotivna kampanja za Olly kreće krajem 2012. godine, a više informacija o svemu pronađite na BBC članku.

Komentari: