”Nadgrađena stvarnost” naočare

Novi Google projekat otvara mogućnost prenosa umreženosti na sledeći nivo.

U pitanju je pojava po imenu ”augmented reality” i predstavlja prenos podataka i njihove povezivanje sa elementima u stvarnom svetu, uglavnom audio-vizuelnim putem.

Veliki G, tojest njihova Google X laboratorija, objavili su zvanično da rade na naočarima koje bi uključivale transparentni displej, internet vezu i druge komponente koje bi pružale mogućnost da korisnik u stvarnom okruženju odbija informacije. Recimo, osoba koja nosi naočare mogla bi da dobija mapu dela grada u kom se nalazi i strelicu koja joj pokazuje u kom pravcu bi trebalo da se kreće da bi stigla do svoje destinacije. Isto tako, pogled kroz prozor ili u nebo mogao bi da predstavlja signal za dobijanje meteroloških informacija poput temperature, ili kratkoročne prognoze.

Cilj ovog projekta (zvaničan naziv je ”Project Glass”) jeste da ”pomogne ljudima da istraže i podele svoj svet”.

Ovakve zamisli nisu nove. Mobilni uređaji sa kamerama poseduju mogućnost ”nadgrađene stvarnosti”, ali, isto tako, druge kompanije su već pre nekoliko godina počele da rade na sličnim, sasvim novim izumima. Problem je predstavljao nedostatak minijaturizacija, što je značilo da bi korisnici morali da, uz sebe, osim naočara nose i neku vrstu baze gde bi se nalazile ostale komponente (procesor, prijemnik, itd.).

Sada, međutim, stručnjaci pretpostavljaju da je tehnologija došla do trenutka (ili je blizu) kada sve potrebno može da stane u jedan kompaktan proizvod.
Uprkos tome, vredi primetiti da Google nije dao nikakve naznake rokova, niti je predstavio bilo šta ozbiljnije od sirovog koncepta. Da nije u pitanju firma sa poput ove, cela priča bi mogla da se smesti u ”biće jednog dana” kategoriju. Uz to, deluje da i Microsoft sa Sony kompanijom radi na minijaturnim displejima koji bi delimično prekrivali oko korisnika, a i Apple nije izvan ovog istraživačkog polja.

Nema potrebe navoditi da prva kompanija koja izbaci ovakav proizvod sigurno dobija ogromnu finansijsku dobit, kao i značajnu prednost u odnosu na konkurenciju prilikom lansiranja sledećih generacija uređaja.

Najvažnije, Google X je izneo projekat u javnost da bi dobio povratnu informaciju o ovom poduhvatu.
Ako imate neke misli, podelite ih sa njima, ali i nama!

Komentari: