Najveće sklonište za smak sveta

U SAD počela je izgradnja objekta čiji vlasnici definitivno nisu optimisti po pitanju ljudske budućnosti.

ulazU saveznoj američkoj državi Kanzas, započeto je uređenje najvećeg privatnog skloništa koje bi trebalo da svoje buduće korisnike zaštiti od svih mogućih (ili bar popularnih) kataklizmi – prvenstveno od pada asteroida, nuklearnog rata i smrtonosne globalne pandemije.

Objekat će se nalaziti u kompleksu zatvorenih rudnika, iskopanih pre 100 godina u krečnjačkim stenama u brdima pored reke Misuri, udaljen oko 90 kilometara do Kansas City-a.

Pećine se nalaze između 30 i 50 metara ispod površine, poseduju stalnu temperaturu, i potporu im daju krečnjački stubovi šest puta jači od betona.

Kompleks će posedovaće teška udarna vrata u stanju da izdrže nuklearnu detonaciju jačine jednog megatona do blizine od 18 kilometara.

Uz to, lokalitet će biti u potpunosti opasan dva metra visokom ogradom sa bodljikavom žicom, skrivene ulaze i druge prepreke koje bi zaustavile potencijalne napadače (nama na pamet padaju, recimo, sovjetska invaziona vojska, zombiji, vampiri-zombiji, vukodlaci i/ili Kinezi).

pecina Robert Vicino je ime čoveka koji je kupio posed od američke vojske i istakao je da veruje da je “na misiji i da će biti deo novog postanja”.

Budući kompleks nosiće ime “Vivos Survival Shelter and Resort” i pre samog smaka sveta (koji Vicino očigledno isčekuje), koristiće se kao turistička lokacija i prostor za obuku grupe ljudi koju interesuje survivalism, to jest znanja potrebna za preživljavanje u svetu bez moderne i organizovane civilizacije.

Uprkos pomalo morbidnom kontekstu, žitelji okolnih mesta pozdravili su ovu inicijativu, pre svega zbog dolaska turista – pećine su već ranije privlačile pažnju, ali nisu bile dostupne budući da su bile pod kontrolom američkih oružanih snaga. Što se nas tiče, nadamo se da će se Vicino i njegovi drugari koji sanjaju smak sveta lepo zabavljati dok se budu igrali apokalipse u njihovoj novoj pećini.

Hvala Huffingtonpost.com za originalnu vest.

Komentari: