NASA misija za Evropu

Stižu dobre vesti o mogućnosti da čovečanstvo u narednim godinama pošalje misiju na najintrigantnije nebesko telo našeg solarnog sistema.

Europa_Moon_Surface_FeaturesKako prenosi Wired magazin NASA je dobila podršku za slanje misije na Evropu, Jupiterov mesec i lokacijom sa najboljom šansom za postojanje života u sunčevom sistemu. Ovaj svet je prekriven ledenom korom sa temperaturama od minus 150 stepeni Celzijusa na površini, ali se takođe veruje da on poseduje znatno topliji okean ispod omotača. Trenutna američka administracija objavila je NASA budžet za 2015. godinu, gde Bela kuća usmerava resurse za planiranje i formulaciju misije koja bi proletela pored Evrope, napravila detaljna merenja i možda donela uzorak unutrašnjeg okeana. Ikao će teleskop James Webb dobiti mnogo više novca, ovo su odlične vesti za istraživanje misterioznog satelita, pošto misija nikada do sada nije zavnično spomenuta u NASA budžetu. Naravno, inicijativa postoji već neko vreme, o čemu smo vam takođe pisali.

Trenutno, procenjuje se da bi misija ovog tipa koštala oko 2 milijarde dolara. Sa obzirom šta se sve može nalaziti ispod leda Evrope, cena je zaista prihvatljiva.

Komentari: