NASA obustavila komunikaciju sa Spirit-om

Naučnici iz NASA-e su danas zvanično zaustavili napore da kontaktiraju rover Spirit, koji je prevazišao sva očekivanja i šest godina neumorno istraživao površinu Marsa.

Svemirski duet rovera Spirit i Opportunity su početkom 2004. godine uspešno sleteli na površinu Marsa, započinjući novu eru u istraživanju ove planete. Iako su imali predviđeni radi vek od samo 3 meseca, ova 2 rovera su bez ikakvih problema radili čitavih šest godina pre nego što su naišli na velike probleme.  Sredinom 2009. godine Spirit se zaglavio na komadu mekog zemljišta, a par meseci kasnije NASA je objavila da su svi pokušaji oslobađanja bili neuspešni. Rover je nastavio da sa stacionarnim radom sve do 22. Marta 2010., kada je sva komunikacija odjednom bila prekinuta. Tokom sledećih godinu dana naučnici su se nadali da će solarne ploče uspeti da sakupe dovoljno struje da se komunikacija ponovo uspostavi, ali to nažalost nije bio slučaj. Marsovska misija Spirita je trajala 25 puta više od predviđene, a tokom tih 6 godina on je uspeo da pređe preko 10 kilometara i zabeleži hiljade slika. Svetla strana ove priče je što njegov brat Opportunity i dalje šparta površinom Marsa.

Prestanak komunikacije sa Spiritom se desio taman par meseci pre previđenog lanisiranja njegovog starijeg brata – mnogo ambicioznijeg i bolje pripremljenog rovera Curiosity (lansiranje 25. Novembra, a sletanje na Mars 6. avgusta 2012). Sa pet puta većom težinom, boljom autonomijom i mnogo većim brojem naučnih instrumenata, Curiosity će u svoje dve planirane godine rada pokušati da odgonetne pitanje postojanja mikorbskog života na Marsu.

(prikazani na slici, od najmanjeg ka najvećem – Mars Pathfinder, Spirit, Curiosity)

Komentari: