NASA potvrdila da “nemogući” motor radi

Iako niko nema objašnjenje kako neverovatni koncept EmDrive motora može da radi, NASA je potvrdila da on ipak radi. Ova vest ima potencijal da kompletno promeni način svemirskog putovanja.

emdrive

Do juče, naučnici su se smejali ideji Rodžera Šojera, koji je osmislio koncept EmDrive motora i svi su tvrdili da se ideje iznete u tom konceptu protive klasičnoj mehanici, ali izgleda da kvantni vakumski plazma potisnik (quantuum vacuum plasma thruster) radi i niko ne zna zašto.

Šojerov motor je lagan i jednostavan, a ono što ga čini revolucionarnim je to što mu ne treba propelent. Potisak se stvara odbijanjem mikrotalasa unutar zatvorenog sistema, a sve što mu je potrebno je električna energija koju može da dobije solarnim panelima. Ovo znači da bi taj motor mogao da radi zauvek, tj. dok ne dođe do kvara. Jasno je zašto bi ovo moglo kompletno da promeni način putovanja kroz svemir. Uklanjanje goriva iz jednačine je velika stvar za svaki svemirski brod.

Svi sem tima kineskih naučnika su ignorisali ideju. Oni su 2009. konstruisali prototip motora koji je radio. Proizveli su potisak od 720 milinjutna, što je dovoljno da naprave potisnik za satelit. Međutim ni tada niko nije obratio pažnju. Sada su američki naučnik Guildo Feta i tim naučnika NASA Eagleworks iz NASA Johnson Space Center objavili naučni rad koji demonstrira rad sličnog motora zasnovanog na istim principima koji zaista proizvodi potisak. Model ipak proizvodi daleko manje potiska  – 30 do 50 milinjutna. Ipak, sama činjenica da motor radi je izvanredna.

Rezultati testova pokazuju da ovaj dizajn, koji je jedinstven kao električni propulzioni uređaj, proizvodi potisak koji se ne može pripisati ni jednom klasičnom elektromagnetnom fenomenu i time potencijalno demonstrira interakciju sa kvantnom vakumskom virtuelnom plazmom.

Ukoliko želite više da proučite teoriju koja stoji iza ovog motora, pogledajte naučni rad u PDF-u ovde.

Hvala sajtu Sploid za ovu vest.

Komentari: