NASA: Ruski meteor je bio najveći posle onog koji je uništio Tungusku

NASA merenja došla su do zapanjujučih informacija – ruski meteor imao je potencijal da ozbiljno ugrozi živote stanovnika Azije!

24 sata posle eksplozije meteora iznad ruskog grada Čeljabinska, naučnici širom sveta su počeli da objavljuju svoja merenja o ovom nesvakidašnjem događaju. Najpreciznije informacije je naravno ponudila NASA koja ima pristup hiljadama meteoroloških senzora i desetinama naučnih baza širom sveta.

Pad meteora iznad Rusije (on trenutno nema svoje naučno ime) je praćen sa šest modernih naučnih baza, od kojih je baza u Aljasci udaljena 6500 kilometara bila iskorišćena za pravljenje prvog modela pada meteora. Sada kada su iskorišćene informacije sa dodatnih merenja, NASA je spremna da javnosti objavi neverovatne vesti – Ruski meteor je imao prečnik od 17 metara, težio je 10 hiljada tona i oslobodio je 500 kilotona TNT energije! Poređenja radi, nuklearna bomba “Little Boy” koja je sravnila Hirošimu je oslobodila “samo” 15 kilotona energije.

Ove informacije nam govore da je Ruski meteor bio potencijalno veći od onoga koji je 1908. godine uništio preko 2000 kvadratnih kilometara Sibirske šume u eksploziji koja se osetila u celom svetu (za razliku od ovog novog meteora koji je eksplodirao na oko 30 km visine, eksplozija u Tunguskoj se desila na oko 8 kilometara). Internacionalni naučnici još uvek nisu uspeli da saznaju koji je bio tačni sastav ovog meteora, a verujemo da će u narednih par dana biti pronađeni njegovi delovi koji su se posle eksplozije svetlije od sunca raspršili po zemlji.

Naučnik Paul Chodas koji je deo NASA odeljenja za bliske nebeske objekte je rekao da asteroidi ove veličine padaju na zemlju jednom u sto godina, ali da većina njih padne neprimećeno u naše okeane.

Evo i izveštaja iz pogođenih zona u kojima je vazdušni udar meteora po najnovijim informacijama povredio preko 1200 ljudi (Engleski prevod se može upaliti preko Closed Caption opcije – dugme “CC”):

 

NASA je takođe potvrdila da Ruski meteor nije imao nikakve veze sa 50 metara velikim asteroidom “2012 DA14” koji je sinoć sa totalnom drugom putanjom prošao ispod orbita naših komunikacionih satelita.

Komentari: