NASA sprema novu raketu

Ljudska misija na Mars zahtevaće slanje velikog broja opreme u svemir, a prvi korak ka ostvarenju tog plana jeste nova lansirna raketa NASA-e.

Završetak ere spejs šatlova i finalne faze letova privatnih kompanija ka svemiru ostavile su prostora naučnicima iz NASA-e da se fokusiraju na buduće projekte. Jedan od najvažnijih je svakako dizajniranje nove moćne rakete koja će po svojoj snazi nadmašiti legendarni Saturn V koji je pre skoro 50 godina poslao ljude na površinu Meseca. Ova misija (koja trenutno nosi probno ime “Space Launch System” ili SLS) najverovatnije će poleteti 2017. godine (ljudski letovi četiri godine kasnije) i imaće mogućnost dizanja u orbitu tereta teškog između 70 i 100 tona, uz mogućnost kasnije nadogradnje na čitavih 130 tona. Po rečima inženjera, ova raketa će itekako omogućiti slanje ljudske posade van niskih zemljinih orbita, a najveći izazov svakako će biti misija ka Marsu. Za ljudske misije iskoristiće se najnovija kapsula “Orion Multi-Purpose Crew Vehicle” koja se godinama razvijala u NASA-i za potrebe, sada otkazanog povratka ljudi na Mesec.

Nadamo se da će ova nova raketa uspešno poleteti ka svemiru i omogućiti astronautima da istraže dubok svemir, naročito imajući u vidu veoma veliki budžet izdvojen za njen razvoj (36 milijardi dolara u sledećih 10 godina).

 

Komentari: