Naznaka ”nove fizike”

Naučnici CERN instituta došli su do podataka koji bi, po prvi put, mogli da ukažu na ”novu fiziku” koja se prostire izvan našeg trenutnog, naučnog modela univerzuma.

Ovi podaci dolaze od istraživača koji rade na Large Hadron Collider akceleratoru čestica, tačnije na istraživačkom projektu i uređaju po imenu LHC-beauty (LHCb).

Njegov zadatak jeste ispitivanje procesa raspada čestica i anti-čestica u identičnim uslovima. LHCb je, po prvi put, detektovao razliku u vremenu raspada kod D-meson čestica u odnosu na njihove anti-čestice, i trenutno tvrde da postoji 0.5% šanse da je primećeni fenomen slučajnost, a da podaci nisu validni.

Oni navode da su neophodna dalje istraživanja i analiza dobijenih podataka, ali i da, ukoliko se pokažu tačnim, rezultati dovode u pitanje trenutni ”standardni model” fizike. On navodi da bi lanac procesa raspada D-meson-a na nove čestice bio gotovo identičan (sa razlikom od 0.1%) kao u slučaju D-meson anti-čestica.
LHCb podaci pokazuju razliku od 0.8%.

Ukoliko se pokaže da su podaci validni, ova otkrića mogla bi da budu prvi koraci u objašnjenju razlike između materije i anti-materije i otkriju razlog zbog čega je naš univerzum sastavljen većinom od materije.

Komentari: