Never let me go

Sa zanimljivim pristupom ozbiljnim temama, NEVER LET ME GO sprovodi savršen filmski manevar. Umesto da, poput pitanja kojima se bavi, bude veći od života, on je miran, svakodnevan i savršeno pristupačan.

U Engleskoj, troje prijatelja odrasta u izolovanom i strogo kontrolisanom internatu.
Oni nemaju roditelje, njihovi nastavnici i vaspitači su profesionalni, hladni i udaljeni. Zapravo, imaju samo jedni druge, ali, mnogo bitnije, i jako malo vremena.

Kroz tri faze odrastanja, Emili, Tomi i Rut traže ljubav, kao i svrhu njihovih kratkih života, bez obzira što znaju da će se oni okončati u veoma humanom činu. Kroz ovaj trougao, zapravo vidimo ubrzan kurs življenja.

NEVER LET ME GO je ekranizacija istoimenog romana iz 2005. Žanrovski, film je delimično fantastika, ali jedva. Njegova naučno-fantastična premisa samo gradi pozornicu za istraživanje osećanja koja postoje od kako postoji čovek: pronalaženje ljubavi i suočavanje sa smrtnošću.

Kao i kod svake dobre drame, pozornica je manje bitna od aktera. Nenametljivo, režiser Mark Romanek, u jednostavnom okruženju i praćeno sjajnom muzikom, dozvoljava glavnim glumcima, tojest Keri Muligan, Endru Garfildu i Kiri Najtli da nam u sat i četrdeset minuta pokažu tri povezana života, gotovo od početka do kraja.

Nisam siguran da li mogu nazvati NEVER LET ME GO remek-delom. Ne može se, međutim, osporiti da ovaj film sadrži mnoge stvari koje čine remek-dela.

Komentari: