Neverovatni uspeh Apple-a

Poslednji finansijski kvartal kompanije Apple je umalo oborio sve rekorde na Američkoj berzi.

Pad svetske ekonomije, želja kupaca da čuvaju svoj novac i kupuju jeftinije uređaje izleda ne utiču na Apple. Kreatori revolucionarnog telefona iPhone i tableta iPad su uspeli da u  poslednjem finansijskom kvartalu obore skoro sve rekorde Američke berze. Za samo 4 meseca su uspeli da nadmaše svoj prethodni rekord za više od 50%, približavajući se zaradama koje samo naftni giganti mogu da imaju.

Rezultati prodaje tokom novogodišnjih praznika su neverovatni – 37 miliona iPhone-ova (ukupno 183), 15,5 miliona  iPad-ova, 5 miliona Mac kompjutera i 15,4 Ipod plejera (koji su jedini u blagom padu). Sve to je dovelo do zarade od 46,33 milijardi dolara i čistog profita od 13 milijardi (samo milijardu i po niže od trenutnog Američkog rekorda za jedan kvartal). U razgovoru sa shareholderima, Apple je objavio podatak da sada u bankama imaju neverovatnih 97 milijardi dolara, ne duguju nikome ništa, i spremaju ugovore u kojima će uložiti ovaj novac.

 2012. godina će svakako predstavljati još jednu godinu rasta za Apple. U dalekoj Kini već je počela inicijalna proizvodnja iPad 3 tableta (četvorojezgarni procesor, veća rezolucija ekrana) koji bi se mogao naći u prodaji na proleće, a krajem godine će se najverovatnije pojaviti i četvorojezgarna verzija Iphone-a. Jedna nepoznanica koja može imati veoma velik uticaj na dalji rad Apple-a je njihova ekspanzija u svet televizije. Njihov multimedijalni risiver AppleTV je doživeo osrednji uspeh, ali nepotvrđene najave da će Apple početi da sam pravi svoje televizore koji će u sebi imati revolucionarni način upravljanja programima donose košmare svim šefovima Sony-a, Panasonic-a, LG-a i ostalih proizvođača HDTV uređaja.

 

 

Komentari: