Nintendo planira novu konzolu

Posle 5 godina na tržištu, Nintendo za sledeću godinu planira penzionisanje njihove popularne Wii konzole

Od svog pojavljivanja na tržištu Nintendo Wii konzola i njen slabašni hardware su podelili fanove u dva tabora. Nintendo je reklamirao ovu konzolu kao savršeno iskustvo za neiskusne igrače i početnike, sa veoma jednostavnim igrama i grafikom koja je i u trenutku izlaska jedva prevazišla mogućnosti već deset godina stare Playstation 2 konzole. Ozbiljniji i stariji igrači su zahtevali lepšu grafiku, viskobudžetne igre i ratne megahitove, tako da su se svi oni prebacili na next-gen konzole iz Sonija i Microsofta. Posle 6 godina na tržištu, Nintendo je shvatio da  tradicionalni igrači ipak moraju naći zadovoljenje i sa njihovim konzolama. Naglo smanjenje prodaje Wii-a, kao i hronicni nedostatak igara iz Američkih i Evropskih studija takođe pokazuju da je popularnost Wii-a na zalasku.

Ovih dana svi veći igrački sajtovi su počeli da objavljuju vesti da je Nintendo za sledeću godinu pripremio izlazak svoje nove konzole, sa kojom će pokušati da privuku jedan deo te “hardcore” igračke publike. Nažalost, opet se nisu odlučili da u svoju konzolu stave napredne komponente već su iskoristili komponente koje su i danas stare preko 2 godine. Naime, po prvim izveštajima nova konzola će imati PowerPC procesor sa 3 core-a, grafički čip iz serije Radeon 4xxx, kao i minimum 512MB sistemskog rama. Ovakve komponente će moći da ostvare performanse koje su tek malo jače od trenutno aktuelnih Playstation 3 i Xbox 360 konzola. Ono na šta Nintendo cilja nije veliki napredak u grafici, nego lakoća pravljenja igara kao i usavršavanje “motion” kontrola koje su predstavili sa starom Wii konzolom.

Najveća izmena koje će ova konzola doneti je iznenađujuće, u njenom kontroleru (gamepadu)! Na opšte iznenađenje developera koji već par meseci imaju pristup inicijalnim verzijama konzole, gamepad u sebi sadrži 2 analogne pečurke, nekoliko dugmadi i  6 inča veliki VIDEO EKRAN! Trenutne informacije govore da će konzola moći da preko bežične veze uživo šalje video snimke igara direktno na kontroler! Ovo je odlična vest za igrače koji imaju nedostatak televizora u svojim kućama, pa ako im ukućani preuzmu veliki ekran oni će moći nastaviti sa igranjem preko kontrolera.

Ovaj sistem igranja nije novina. Playstation 3 i Playstation Portable su još tokom 2007. dobili mogućnost ovakvog igranja i u lokalnoj mreži a i preko interneta (šetate se gradom, naiđete na WiFi hotspot i preko svog PSP-a se povežete na PS3 i igrate njegove igre). Nažalost sistem nije doživeo veliki uspeh i samo mali broj igara trenutno podržava ovu opciju igranja.

Mnogo informacija ostaje i dalje nepoznato, a redakcija PhotonTide-a će pomno pratiti ovogodišnji sajam video igara E3 na kome će ova konzola biti premijerno prikazana javnosti.

Komentari: