Nokia N9

Finski telekomunikacioni gigant Nokia je najavio svoj novi “flaghship” model telefona koji vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim.

Dugo najavljivani operativni sistem MeeGo (koga pokreće Linux) će se ove godine najzad pojaviti na jednom mobilnom telefonu! Nokijin “flagship” model N9 će krajem ove godine sa sobom pored  novog OS-a doneti veoma kvalitetno napravljeno parče hardware-a, koje će sigurno zadovoljiti većinu vaših potreba. Krenimo od hardwarea. N9 je upakovan u jednodelnu polikarbonatnu plastiku koja je po rečima veoma otporna na ogrebotine i oštećenja (nažalost ovo povlači nemogućnost menjanja baterije za koju kažu da će izdržati 2 dana intenzivne upotrebe). Prednji deo telefona krasi odlični 854 × 480 AMOLED ekran koji je malo zakrivljen, otporan na oštećenja, odlično se snalazi u radu na suncu, a primetićete da fale bilo kakva prednja dugmad. Naime, Nokia se odlučila da kompletan interfejs premesti na sam ekran! Ovaj hrabar potez će im se možda isplatiti jer je MeeGo operativni sistem podešen da radi na veoma zanimljiv način. Ekran mobilnog se otključava “dvoklikom” prsta na ekran (ili pritiskom dugmeta koji se nalazi na desnoj ivici), a sam UI je podeljen na 3 ekrana – fioka sa aplikacijama, multitasking ekran (koji prikazuje sve aktivne aplikacije, pogledajte sliku levo) i zona za notifikacije (gde će biti prikazani propušteni pozivi, SMS poruke kao i chat poruke sa raznih socijalnih mreža). Upravljanje sa aplikacijama je veoma inovativno rešeno. Multitasking se vrši jednostavnim “listanjem” ekrana, pomeranjem prsta od jedne ivice ekrana do druge.

Sudeći po ovom prvom prikazivanju, telefon je veoma brz u radu, a Nokia je tradicionalno na poleđinju ubacila veoma kvalitetnu kameru od 8 megapixela koja je optimizovana da bude jedna od najbržih. N9 će se pojaviti u prodaju tokom septembra ili oktobra, a mi se nadamo da njegova cena neće biti prevelika. Nokijina konkurencija je odavno uzela veliki deo smartphone kolača, sa telefonima koji se nalaze u svim cenovnim rangovima i hiljadama aplikacija koje su napravili njihovi korisnici.

Osnovne karakteristike:
Procesor – 1GHz Cortex A8 Snapdragon
Grafička – PowerVR SGX530 GPU
Memorija – 1GB RAM, 16/64GB storage, nema slot za dopunjivu memoriju
Ekran –  “Clear Black” AMOLED 854 × 480, capacitive multitouch
Kamera – Carl Zeiss optika, 8Mpix za slike, 720p 30fps za video snimke
Širina 61,2mm,  dužina 116,45mm, debljina od 7,6 do 12,1mm
Težina – 135 grama

Komentari: