Nova era Androida

Internet gigant Google je danas objavio planove o svojoj novoj seriji Android uredjaja, koji će svojom cenom i vrhunskim hardverom sigurno uhvatiti vašu pažnju.

Otkako je 2007. godine Apple na tržište izbacio revolucionarni iPhone, segment smartphone-ova (“pametnih telefona”) je doživeo pravi bum. Sa ogromnim potencijalom za zaradu, svi proizvođači su krenuli da agresivno ratuju jedni protiv drugih, prenoseći tu bitku sa reklamnih kampanja i u sudske odaje gde su se odlučivale sudbine mnogobrojnih patenata (takvi telefoni se obično prave po ceno od 180-230 dolara u kineskim fabrikama, a prodaju se po 500 – 900 dolara). Razvojem sve bolje i bolje internet infrastrukture i sve brzim mobilnim hardverom, era smartphone-ova i tablet računara nam danas omogućava da uvek budemo povezani sa Internetom, koristimo nebrojeno mnogo inovativnih cloud aplikacije i uvek budemo povezani sa našim prijateljima, vestima i multimedijalnim sadržajima.

Nažalost, ovo „ratovanje“ je dovelo do povećanja cena koje se otrglo od kontrole. Apple je sa svakom novom revizijom iPhonea lagano povećavao cene (pogotovo u Evropi) a ostali proizvođači su ih pratili iz pozadine praveći sve bolje i bolje Android uređaje.  Spas od ove situacije se najzad mogao videti ovog leta i jeseni kada su Google, Amazon i Barnes & Noble odlučili da se korisnici najbolje mogu privući pravljenjem visoko-kvalitetnog  hardvera koji je prodat sa malom, nikakvom ili čak negativnom maržom zarade! Sve tri firme su godinama gradile svoje online ekosisteme u kojima su preko reklama, prodaje programa, multimedije i ostalih ostvari ostvarivali neverovatne profite. Ovaj potez se pokazao uspešnim, i posle samo par meseci na tržištu, tableti od 7 i 9 inča od te tri kompanije poljuljali pouzdanje moćnog  Applea i najavili velike promene na koje će svi morati da se naviknu.

Sada dok se jesen lagano širi preko severne hemisfere zemlje, sve ove firme su osetile da više nema vremena za čekanje i da moraju da odreaguju sa drastičnim merama. Apple je pre par dana prestavio 4. generaciju iPad-a i njihov prvi mini tablet od 7 inča iPad Mini, sa očiglednim fokusom na visoki kvalitet proizvodnje i jednako visoke cene. Microsoft je sav svoj marketing uložio u izlazak Windows 8 operativnog sistema, koji će pored tradicionalne podrške za x86 procesore (Intel , AMD) najzad preneti deo Windows okruženja na ARM procesore u vidu Windows RT (tableti) i Windows Phone 8 uređaja. Nažalost, Microsoft se kao i Apple odlučio da svi njihovi prenosni uređaji nose veoma visoku cenu (sa prošlogodišnjim hardverom koji nije previše moćan), što će možda sprečiti meteorski rast ovog potpuno novog ekosistema.

Ali, kao što je Google rešio da se sa Nexus 7 tabletom odrekne zarade od prodaje samog uređaja i profit ostvari od korisničke posete internetu gde će on videti njihove reklame i kupovati preko njihovih online radnji, isto su odlučili da urade i sa svojim najnovijim telefonom.

Naime, Google-ov Nexus 4 telefon koji je napravljen u kooperaciji sa korejskim gigantom LG-om predstavlja jedan od hardverski i softverski najboljih telefona koji su se ikada pojavio u prodaji ali sa cenom koga će svakoga baciti na pod! Fenomenalni 720p ekran napaja četvorojezgardni Snapdragon S4 procesor, 2GB rama, a najnoviji Android 4.2 operativni sistem od ovoga telefona pravi uređaj koji će vas na najbolji mogući način povezati sa svim mogućim internet servisima koje možete zamisliti. Sve to je spakovano u paket koji košta fenomenalno jeftinih 300 dolara za model sa 8 GB interne memorije ili 350 dolara za 16 GB verziju. Ovo su naravno cene bez ugovora sa provajderima (takozvani „otključani“ telefon koji se može koristiti na svim svetskim mobilnim mrežama, osim 4G),  koje su duplo jeftinije od cena koje se mogu naći kod bilo koje konkurencije. Jednostavno za veoma malo para dobijate najbolji mogući hardver, odličnu kameru, prelep ekran, brz operativni sistem, a jedina negativna osobina je što fali slot za Mikro SD karticu.

Sa druge strane, novi tablet sa imenom Nexus 10 na sličan način pokušava da privuče kupce – fantastičan hardver koji se nigde drugde ne može naći sa cenom koja je niža od konkurencije! Prelepi 10“ ekran u sebi krije rezoluciju od 2560 sa 1600 piksela (300 piksela po inču, više od svih Appleovih uređaja), a tu su i dugo očekivani Cortex A15 procesor (verzija Samsung Exynos 5), 2 gigabajta rama, i bateriju koja omogućava standardnih 9 sati gledanja HD video snimaka. Sa odličnim hardverom, Android 4.2 operativni sistemom i cenom od samo 400 dolara za 16 GB model (32 GB model je 100$ skuplji) ovaj tablet definitivno predstavlja jednu od najboljih kupovina ako vam je potreban prenosni uređaj sa velikim ekranom. Maleni Nexus 7 nije doživeo promene u izgledu ili radu, ali je od danas postao jeftiniji – 8 GB model je izbačen iz prodje, 16 GB je spušten na 200 dolara a 32 GB verzija će biti $250.

Sa ovim predstavljanjem novih uređaja Google sada ima potpuno spreman dijapazon za svakoga, od vrhunskog ali jeftinog telefona, još jeftinijeg 7“ tableta i veoma atraktivnog 10“ tableta koji pomera granice mogućeg što se hardvera tiče. Odustajanje od marži zarade sa Nexus 4 telefonom će sigurno napraviti velike talase u svetu mobilnih telefona, ali jedno je sigurno – za sada smo mi korisnici najveći pobednici.

Nexus 4 i Nexus 10 će se pojaviti uz prodaji 13. novembra u Severnoj Americi, a cene i datumi za Evropu još nisu objavljeni.

Zahvaljujemo se sajtu The Verge za prenos vesti o ovim uređajima (Nexus 4, Nexus 10).

Komentari: