Nova kompanija ulazi u svemirsko rudarstvo

Grupa preduzetnika objavila je dugoročne planove za eksploataciju rudnog bogatstva u asteroidnom pojasu.

Deep Space Industries, kompanija iz Kalifornije obajvila je da priprema svoju prvu misiju za 2015. godinu. Prema sadašnim planovima, njihova letelica po imenu “Firefly” trebalo bi da pođe na ispitivačku misiju tokom koje bi proučavala asteroid koji i dalje nije imenovan. Letlica, teška svega 25 kilograma i veličine laptop kompjutera, bila bi lansirana u okviru standardnog komercijalnog podizanja satelita, a zatim bi napustila orbitu Zemlje i pošla dalje.

Ovo je zanimljivo, budući da je Planetary Resources, kompanija koja je prošle godine navela da planira sličan poduhvat, za prvi korak izabrala teleskopsko posmatranje potencijalno zanimljivih astoroida. Osim novčane koristi, “Firefly” bi, međutim mogao da donese vredne naučne podatke o asteroidu koje će biti odabran za ispitivanje. Ukoliko prva misija uspe, usledila bi misija sa “Dragonfly” letelicom 2016. godine, koja bi trebalo da se vrati sa 20 do 45 kilograma materijala poreklom sa označenog asteroida, i koja bi trajala oko tri godine. Ako sve pođe po planu, prvi komercijalno dostupni “proizvodi” sa asteroida bili bi dostupni početkom sledeće decenije.

Izlazak u javnost Deep Space Industries, prema rečima njihovih zvaničnika, ima prvenstvenu svrhu da privuče investitore za prvu misiju čija cena se procenjuje na 20 miliona US dolara.

Hvala Reuters.com na originalnoj vesti.

Komentari: