Nova mapa najopasnijih zona Univerzuma

Svemirski teleskop Fermi označio je mesta u svemiru koja ni u kom slučaju ne bi bile prijatne destinacije.

milky-way-jets_1Fermi teleskop detektuje gama zrake, spektar svetla koji nosi najveću količinu energije, a koji potiču iz najekstremnijih procesa trenutno poznatih astrofizici. Novi katalog navodi čak 514 ovakvih, izuzetno jakih gama izvora, od čega su 65 “nepovezani” (slobodno preveden izraz “unassociated”), što znači da mogu predstavljati potpuno nove astronomske objekte.

Ostatak predstavlja veoma nasilne i dinamične delove kosmosa, značajne za naučnike budući da sadrže pojave koja se sigurno u bliskoj budućnosti neće moći proizvesti u laboratorijama. Katalog pokriva sve detektovane izvore gama zraka koji su iznad 10 gigaelektrovolta, snimljenih tokom poslednje tri godine. Jedni od glavnih izvora su crne rupe (ili klasteri crnih rupa) koje se nalaze u središtima galaksija koje polako “izjedaju”, kao i pulsari, udaljene neutronske zvezde.

Najzanimljiviji su međutim nepovezani objekti. Jedna od mogućnosti jeste da su izvori ovog zračenja patuljaste galaksije, bogate sa tamnom materijom, što će moći da se dokaže u budućim istraživanjima ukoliko ova mesta ne budu emitovala ništa drugo osim gama zraka.

Hvala BBC.com na originalnoj vesti.

Komentari: