Nova svemirska trka

Za razliku od prošlosti, najnovije svemirsko nadmetanje neće se voditi na globalnom, geopolitičkom planu, već između dve kompanije, i to iz iste zemlje.

Trku je započela NASA kada je odobrila multi-milionske ugovore sa dve privatne kompanije iz ovog sektora – SpaceX i Orbital. Njihov zadatak jeste da zamene Šatl program i preuzmu na sebe američko snabdevanje ISS-a. Trenutno, obe kompanije žele da budu prva koja će sprovesti misiju u okviru koje će se njena letelica uspešno spojiti sa međunarodnom svemirskom stanicom.

SpaceX, medijski poznatija firma, trenutno je u prednosti, budući da poseduje raketu Falcon 9 koja je imala uspešan prvi let još u decembru 2010. Takođe, njeni predstavnici navode da bi let za ISS mogao da se dogodi već 30. aprila.

Orbital (Orbital Sciences Corporation glasi njeno puno ime) postoji mnogo duže od SpaceX, budući da je osnovana 1982. godine, ali takođe poseduje drugi pritup izgradnji vozila. Umesto da su razvili svoje sisteme, Orbitalova Antares raketa sklopljena je od komponenata iz više zemalja (uglavnom iz bivšeg Sovjetskog saveza) i još nije testirana. Njeni predstavnici navoda da bi prvi let mogao da se izvrši tokom ovog leta, a susret sa ISS-om negde na jesen.
Obe kompanije takođe razvijaju svoja vozila za spajanje sa stanicom.

Osim vraćanja mogućnosti snabdevanja u američke ruke, NASA takođe želi da putem takmičenja i rivaliteta između ovih kompanija potencijalno smanji troškove budućih misija.


Izvor ove vesti: BBC.com

Komentari: