Nove “Zemlje 2.0”

Pronađene su nove planete koje po mnogim karakteristikama deluju veoma slično Zemlji, posebno u vidu prisustva vode u tečnom obliku.

planeteNa udaljenosti od 1,200 svetlosnih godina Kepler teleskop pronašao je dve nove planete koje su veoma slične našem domu. Njihova zvezda je Kepler-62, i nalazi se u sazvežđu Lira; planete imaju tri rođaka, ali Kepler-62e i Kepler-62f su izazvali interesovanje astronoma. One se nalaze u zoni koja je pogodna za život, i sačinjene su od kamena, poput Zemlje, ili većinom od leda. U svakom slučaju nisu gasni gigatni poput Jupitera ili Neptuna u našem sistemu.

Ukoliko imaju adekvatnu atmosferu, Kepler-62f bi trebalo da poseduje više gasova koji formiraju efekat staklene bašte, budući da dobija manje energije od svoje zvezde nego što dobija Zemlja od Sunca; Kepler-62e je bliži zvezdi, ali bi morao da poseduje veću oblačnost da bi reflektovao zvezdanu emisiju. U oba slučaja, to bi značilo da planete mogu da imaju vodu u tečnom stanju na svojim površinama.

Za te informacije moraćemo da sačekamo nove generacije teleskopa koje će videti pored sjaja zvezda i praviti razliku u svetlu koje prolazi pored planete bez atmosfere, i onog koje se neznatno menja usled prolaska kroz istu.

Hvala BBC.com na originalnoj vesti.

Komentari: