Novi evropski meterološki satelit

Evropa bi uskoro mogla da dobije mnogo precizniju meterološku prognozu zahvaljujući novom satelitu koji je postavljen u orbitu.

Nakon poletanja u četvrtak, 5. jula, sa Kourou svemirske luke u Francuskoj Gijani, satelit Eumetsat (The European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites) napustio je Arian raketu na visini od oko 35.950 kilometara iznad površine. Deseti po redu satelit iz Meteosat serije, započete 1977. u narednom periodu zauzeće stacionarnu poziciju iznad Gvinejskog zaliva, gde će imati dobar pogled na Afriku i Evropu.

Njegov zadatak biće praćenje i stvaranje slika meteroloških sistema, što će biti sprovođeno na osnovu 12 različitih parametara, koji će pratiti informacije poput kretanja oblaka i promene temperatura.

Stručnjaci navode da je prikazivanje trenutno stanja naveća prednost ovog satelita, koja će pomagati kod takozvanog ”nowcasting” procesa, pomoću kog meterolozi mogu da predviđaju vremenske uslove u narednih nekoliko časova.

Eumetsat naučnici nadaju se da će novi satelit imati značajnu ulogu u predviđanju potencijno opasnih oluja na području Evrope.

Originalnu vest pročitajte na BBC.com.

Komentari: