Novi oblik života u podzemnom jezeru

Ruska istraživačka misija koja proučava uzorke iz jezera izolovanog od atmosfere više miliona godina veruje da je pronašla novi oblik života.

Iako bi verovatno mnogi od nas želeli da je u pitanju neko biće nalik na one iz filma “The Abyss” (ili nešto jednako neverovatno, osim možda usnulog K’tulua), zapravo se radi o bakterijskim mikroorganizmima.

Nakon što je tim uklonio sve moguće izvore zagađenja, DNA koji su pronašli u uzorku iz podzemnog jezera Vostok nije se poklapao sa ni jednom poznatom matricom u globalnoj bazi podataka. Zbog toga, uzorak je nazvan “nepoznatim i neklasifikovanim”, a fokus istraživanja prebacio se na jednu konkretnu formu bakterijskog života čiji DNK se 86% poklapa sa prethodno poznatim oblicima (sve manje od 90% čini vrstu nepoznatom).

Uzorak je stigao sa dubine od 4 kilometara ispod leda Antartika, gde je nekoliko meseci ranije, ruski tim došao do jezera u okviru projekta “The Vostok drilling project”. Novi podaci koji se dobiju u ovom istraživanju (i tokom mnogo dužeg procesa tumačenja rezultata) mogli bi da pruže odgovore na mnoga pitanja o istoriji razvoja živog sveta na našoj planeti.

Hvala BBC.com na originalnoj vesti.

Komentari: