Novi podaci o tamnoj materiji

Informacije koji su dobijene sa Fermi svemirskog teleskopa ukazuju na mogućnost da se traganje za tamnom materijom dobiti novi metod.

Fermi teleskop (Gamma-ray Large Area Space Telescope – GLAST), postavljen u orbitu 550 kilometara iznad površine naše planete, koristi se za ispitivanje kosmičkog gama zračenja. Nedavno, teleskop je uočio tragove, to jest moguće naznake tamne materije u gama zracima koji stižu iz centra naše galaksije. Slično je dobijeno i ranije, ali je značajan deo naučne zajednice odbacio ili osporio te podatke.

Sada, međutim nove informacije ukazuju na dodatni modalitet potrage za jednom od većih misterija moderne astrofizike – postojanje ove materije je teorijski dokazano (bez njenog ogromnog gravitacionog učinka, galaksije ništa ne bi bilo u stanju da drži na okupu). Postoji nekoliko teorija koje vezuju gama zrake i tamnu materiju, ali najraširenija pretpostavlja da je ova materija sačinjena od relativno teških čestica, koje nakon međusobnog sudara i uništenja proizvode kratak gama bljesak koji Fermi detektuje.


Ukoliko podaci nastave da ukazuju na prisustvo tramne materije, verovatno je da će se misija Fermi teleskopa prebaciti na ovo istraživačko polje. Takođe, dokaz njihovog postojanja bio bi jedan od najznačajnijih otkrića astrofizike u 21. veku.

Hvala BBC.com na originalnoj vesti.

Komentari: