Novi podaci o Apophis-u

Asteriod koji 2036. godine ima šansu da nas pogodi je mnogo veći nego što smo do sada mislili.

Tokom današnjeg dana dugo najavljivani asteroid Apophis (nazvan po Egipatskom bogu haosa i prvom velikom negativcu popularne Stargate SG-1 serije) je prošao na samo 15,4 miliona kilometara od zemlje, dajući šansu astronomima da ga ispitaju detaljnije nego ikada do sada. Prvi rezultati tih ispitivanja su stigli od svemirske laboratorije Herchel kojom upravlja Evropska Svemirska Agencija, a oni govore da je asteroid mnogo veći i teži nego što smo to do sada mislili.

Veličina asteroida sa kraj na kraj je povećana sa 270 na 325 metara, što je povećalo njegovu masu za čitavih 75%!  Ovakvi novi podaci su povećali ekplozivni potencijal asteroida na čitavih 880 megatona, ili otprilike 17 nuklearnih bombi Tsar koji predstavljaju najubitačnije oružje za masovno uništenje koje je ljudska rasa napravila (bomba ima poluprečnik od 33 Km “totalnog uništenja” ljudskog života).

Apophis će nas ponovo posetiti 2029. godine kada će ući ispod orbita geostacionarnih satelita (možda i udari neki!), a ako tokom tog preleta prođe kroz 100m veliku poziciju (takozvani “keyhole”) onda će uticaj zemljine gravitacije dovoljno promeniti njegovu trajektoriju za zagarantovani udar 2036. godine. Ako se to dogodi, Apophis bi ušao u našu atmosferu, ne bi se raspao usred zagrevanja, udario bi u Pacifik i eksplodirao tek posle sudara sa dnom mora. Ovakva eksplozija bi bez ikakve sumnje izazvala ogromne klimatske promene preko cele planete Zemlje, čak veće i od onih koje je izazvao vulkan Krakatoa 1883 godine (višegodišnje smanjenje temperature  cele atmosfere zemlje).

Na svu sreću, šanse da će Apophis proleteti kroz “keyhole” su samo 250 hiljada prema jedan.

Komentari: