Novi saveznik u borbi protiv moždanog odumiranja

Naučnici su novo okriće okarakterisali kao “proboj” u borbi protiv degenerativnih bolesti koja pogađaju moždano tkivo.

_70386862_c0145665-white_matter_fibres_of_the_human_brain-splIstraživački tim u Medical Research Council Toxicology Unit, koji je smešten u Univerzitetu u Lesteru usmerio je pažnju na prirodne odbrambene mehanizme koji su usađeni u moždane ćelije. Oni se uključuju kada određeni virus preotme ćeliju, što potom dovodi do proizvodnje viralnih proteina. Ćelija na ovo odgovara obustavljanjem gotovo kompletne proizvodnje proteina kako bi zaustavila širenje virusa.

Međutim, mnoge neurodegenerativne bolesti uključuju proizvodnju faličnih ili loše formiranih proteina. Ovi aktiviraju isti mehanizam, ali sa drastičnijim posledicama, pošto ovi proteini ostaju u moždanim ćelijama, gase proces metabolizma i postepeno izgladnjuju ćelije do smrti. Na većem nivou, ovo odumiranje dovodi do gubitka funkcionalnosti mozga, poput motorike i memorije, a uvek ima smrtni ishod (iako je prognoza vrlo raznolika od osobe do osobe).

Tim iz Lestera proizveo je hemijski sastav koji onesposobljava uključivanje istih mehanizma odbrane, što je u laboratorijskim miševima u potpunosti zaustavilo degeneraciju. Ovo je ujedno prvi uspešan postupak ovog tipa u istoriji. Iako su miševima kao nuspojava pogođene funkcije pankreasa, zbog čega su neki razvili dijabetes i izgubili težinu, potencijal ovog sastava je ogroman. Ukoliko se u narednim godinama razvije u lek za ljudsku upotrebu, bolesti poput Alchajmerove, Parkinsonove i Huntingtonove mogle bi da uđu u potpuno novu fazu lečenja, a zatim i prekidane u samom začetku.

Hvala BBC.com na originalnoj vesti.

Komentari: