Novi test gubitka koštane mase

Obično se ističe da istraživanje svemira donosi praktične tehnologije koje poboljšavaju kvalitet života na Zemlji, a sledeći primer vrlo jasno podržava ovu ideju.

Radeći sa podacima dobijenim od NASA analiza izotopa kalcijuma u ljudskom telu, naučnici na Univerzitetu Arizone uspeli su da dođu do tehnike neinvazivnog pregleda koja je u stanju da vrlo rano detektuje gubitak skeletne mase. Tehnika upotrebljava pregled broja neutrona u izotopima kalcijuma koji se nalaze u urinu.

Balans i broj ovih izotopa se menja kada dolazi do promene gustine kostiju, značajno pre nego što bi te promene bile vidljive konvencionalnim putem, na primer preko rendgena.

NASA je zainteresovana za ovu oblast istraživanja budući da astronauti, usled boravka u bestežinskom stanju takođe počinju da gube koštanu masu, što je jedan od problema koje će svako svemirsko putovanje morati nekako da prevaziđe.

Iako je tehnika testirana za sada isključivo na zdravim ispitanicima kojima su promene u koštanoj masi izazvane malom količinom kretanja, sledeći korak je početak testiranja na osobama koje pate od bolesti kog koje dolazi do ovih simptoma. Ukoliko bude i tu uspešna, tehnika bi drastično mogla da pomogne kod rane detekcije bolesti poput osteoporoze i raka kostiju.

Komentari: