Novi ugovor SAD i SpaceX

Kompanija Space Exploration Technologies (SpaceX) nastavlja svoju veoma uspešnu (i unosnu) saradnju sa Sjedinjenim Američkim državama.

Ugovor koji je NASA ostvarila sa ovom kompanijom vredan je 400 miliona dolara i predviđa dalji razvoj SpaceX Falcon 9 rakete i Dragon svemirske letelice, sa krajnjim ciljem njihove upotrebe za transport astronauta u svemir.

Stavke ovog razvoja ukazuju da se sistem dizajnira sa neverovatnim bezbednosnim merama. Prema dogovoru, SpaceX će ugraditi mogućnosti spasavanja posade u svakoj etapi leta – od nezgoda na lansirnoj rampi (Dragon će posedovati nezavisne raketne motore koji će moći da podignu sondu van opasnosti) do problema sa razdvanjanjem od Falkon 9 rakete u orbiti, kada će letelica takođe, čak i pri najvećem aerodinamičkom trenju, moći da se odvoji od nje. Uz to Dragon, pored mesta za prenos 7 astronauta trebalo bi da, za razliku od Soyuz letelica, poseduje raketne motore koji će sprovoditi prizemljene na tlu, a ne padobransko spuštanje u okean.

Sve mere deluju impresivno, za razliku od relativnog skromnog budžeta, zbog čega ostaje sumnja da će se u budućnosti ugovor biti menjan da bi se kompaniji povećao priliv novca.

Prvi probni let sa posadom SpaceX najavljuje za 2015. godinu.
Hvala Spaceflightnow.com za ovu vest.

Komentari: