Novo neuspelo lansiranje Sojuza

Iako je u funkciji u raznim varijacijama od 1966, poslednje lansiranje rakete Sojuz-2.1b zabrinulo je mnoge logističare, i to ne samo u Rusiji.

Raketa je 23. decembra poletela sa Pleseck kosmodroma, a njen tovar je bio komunikacioni satelit koji je trebalo da postavi u orbitu. Međutim, negde tokom treće faze separacije došlo je do kvara. Rezultat – delovi tovara i samog vozila raspali su se tokom ulaska u atmosferu.

Samo nekoliko meseci ranije, u avgustu, još jedna Sojuz raketa doživela je neuspešno poletanje, zbog čega je snabdevanje ISS-a zamrznuto na šest nedelja. Da problem bude još veći, u pitanju su različiti modeli raketa (Sojuz-2.1b i Sojuz-U), ali se sumnja na kvar koji izaziva prekid u sistemu za dovod goriva.

Sa gašenjem Spejs šatl programa, Sojuz je jedini preostali način komunikacije između ISS-a i Zemlje. ESA i dalje tvrdi da je ruski program najbezbedniji, ali bilo kakav ozbiljan problem koji bi, potencijalno, prizemljio celu flotu, mogao bi da se pretvori u pravu noćnu moru za snabdevanje međunarodne svemirske stanice.

Komentari: