Odlazak do Marsa do 2018 – toliko ludo da će možda upaliti

Glasine koje smo preneli pre nekoliko dana, pokazale su se tačnim. Denis Tito, ozbiljan je u nameri da odvede ljudsku posadu do Marsa i nazad u misiji koja bi trajala 501 dan.

Tito i njegovi partneri morali su u više navrata da napomenu da “nisu ludi” i da je njihova namera da lansiraju muškarca i ženu do Marsa i nazad do 2019. godine ozbiljna i realna. Ako ova misija uspe, to može biti upravo zato što je luda.

Dok ostale privatne svemirske agencije i preduzimači poput SpaceX ili Planetary Resources računaju na dugoročni plan koji će vremenom početi da donosi profit vredan ogromnih investicija, Tito nema takve planove. On  ne namerava da zaradi ništa ovom misijom, želi samo da je izvede i spreman je da potroši dosta truda i novaca na njenu realizaciju. On priznaje da je petstodnevna misija jednokratni poduhvat rasterećen dugoročnog planiranja. Posvetio se podržavanju petogodišnjeg razvoja misije tokom prve dve godine u kojima će on i njegov tim pokušavati na sve načine da obezbede sredstva za preostale tri godine.

Koliko će ga to koštati? “Ko to zna” odgovara Tito. On planira da istraži sve moguće izvore poput sponzorsatva, prodaje medijskih prava, prodaje naučnih podataka sakupljenih tokom misije i prvatnih donacija. “Ovo je moj Apollo” rekao je on, poredeći trku do Marsa sa trkom do Meseca koja je pogurala svemirski program u toku hladnog rata. Iako će misija imati naučnu i ekonomsku vrednost, osnovni cilj misije je krajnje inspirativni. “Inspiracija je cilj za ljude, nauku bi trebali da obavljaju roveri”, dodao je on.

Sa tehničke strane, dosta je diskusije oko toga da li će kapsula biti spremna za lansiranje do 5. januara 2018. kada će se planete poravnati za savršenu putanju do Marsa bez petljancija. Ovom putanjom kapsula bi prošla na 100 milja (160km) od površine Marsa 20 avgusta 2019. godine. Plan misije je obrazložen u analizi izvodljivosti koja je spremljena za aerosvemirsku konferenciju, ali Tito i ko-autori priznaju da letelica koja je opisana u tom dokumentu još uvek ne postoji.

U dokumentima tvrde da je moguće koristiti SpaceX Falcon Heavy raketu koja je još uvek u razvoju, sa modifikovanom SpaceX Dragon kapsulom i dodatkom modula na naduvavanje sličnom onom koji je nedavno prezentovao Biggelow Aerospace. Taber Mekalum (Taber MacCallum), član tima i glavni tehnološki oficir misije, istakao je da je jednostavnost koncepta, ključ uspeha u ovom slučaju.

Džonatan Klark, bivši NASA-in glavni medicinski oficir koji je služio kao savetnik na više svemirskih misija procenio je da postoji šansa od oko 7% da će jedan od astronauta u toku misije iskusiti ozbiljniji medicinski problem. To je ujedno i razlog zašto će ovo biti put za dve osobe – da bi jedan astronaut bio podrška drugom. To i činjenica da bi to bio veoma, veoma usamnjenički put za jednog astronauta.

Tito insistira da se posada uključuje muškarca i ženu, po mogućstvu venčan par, kako bi se reducirala usamljenost i smanjila verovatnoća nekompatibilnosti posade. Kao i većina komponenata u samoj kapsuli i putnici će biti Američki.

Tito je više puta upitan zašto izvodi ovu misiju, a po njegovim odgovorima jasno je da je američki ponos igra bitnu ulogu.  Jedan reporter ga je upitao da li želi da pretekne Kineze do Marsa. “Da preteknem Kineze?”, odgovorio je. “Zar ne bih to želeo? Zar ne bih želeo da Amerika to izvede? Zar ne bi ste i vi želeli da Amerika to izvede?” On je takođe rekao da, ako Inspiracija Mars misija propusti ovaj termin, sledeća šansa je je tek 2031. godine, kada će mnogo više učesnika biti spremno za trku veka.

Komentari: