“Ogledalo za vampira” uskoro u prodaji

Do kraja meseca bi trebalo da iz štampe izađe roman “Ogledalo za vampira” jednog od najperspektivnijih domaćih autora fantastike Adrijana Sarajlije.

Kako prenosi portal Art-Anima, ovaj tridesetšestogodišnji beogradski pisac bi trebalo da, nakon zbirke kratkih priča i novela “Manufaktura G” – koja je od kritike okarakterisana kao remek-delo savremenog žanrovskog stvaralaštva – širokom čitalaštvu predstaviti još jedno ostvarenje, ali po prvi put u romanesknom obliku.

Pisac Ilija Bakić je u svom prikazu “Manufakture G”, primetio da se Sarajlija “ustrajno kreće od kraćih ka dužim, ambicioznijim i zahtevnijim celinama” i naslutio da bi jedan od narednih autorskih koraka mogao biti roman. Prema ocenama “probnih” čitalaca “Ogledala za vampira”, Sarajlija je uspeo da u ovaj avanturistički roman za odrasle umešno prenese stil i način pisanja viđen u nekim od njegovih najkvalitetnijih ranijih ostvarenja i sazda moderno, komunikativno i izuzetno zabavno štivo.

Pored naslovne strane koju je uradila dizajnerka Andrijana Ćirković, korice romana krasiće blurbovi Davora Šišovića novinara “Glasa Istre”, Đorđa Bajića autora romana “Ostrvo prokletih” i Ilije Bakića jednog od najznačajnijih pisaca domaće fantastike. I upravo tekst ovog potonjeg prenosimo u celosti, kao sinopsis onoga šta očekuje buduće čitaoce Sarajlijinog romana prvenca:

“Profesor Eduardо Lasner zarad osvete onima koje smatra manje vrednim i nedostojnim odmeće se u zagrljaj mračnih sila i bića. Neodoljivi niz događaja koji je svojom odlukom pokrenuo, ipak, nadilazi njegove želje i snage. Staza iskušenja vodi od nauke do magije, od urbanih centara do periferija, od civilizacije do duboke prašume, od nadmoći i trijumfa do poraza i poniženja. Smeh se meša sa suzama, vera sa spoznajom sopstvene ništavosti, iskrenost se guši u cinizmu.

Roman Adrijana Sarajlije neobuzdana je, visprena i vrcava pripovest koja potvrđuje njegovo zapaženo mesto među mlađim srpskim piscima fantastike zavređeno zbirkom ‘Manufaktura G’ (Tardis, 2010)”, napisao je Ilija Bakić.

Zvanična veb-prezentacija romana “Ogledalo za vampira” uskoro će proraditi pri sajtu Art-Anima.

Komentari: