Oskari 2012. i fantastika

Kao što se moglo i očekivati, ove godine su filmovi iz sveta fantastike ponovo slabo prošli, uz nekoliko izuzetaka koje možemo ubaciti u ovu kategoriju.

Izgleda da je, za veći uticaj na Američku filmsku akademiju, potreban super-hit u rangu LORD OF THE RINGS da bi filmovi povezani sa ovim žanrom bolje prošli. Ove godine, ostvarenja koji imaju bar neke veze sa fantastikom (bilo naučnom, ili nekom drugom) bila su retka, a nagrađena još ređa.
Film HUGO, avantura Marina Skorsezea, dobio je nekoliko zlatnih statua unutar tehničkih kategorija, ali, uprkos velikom broju nominacija, nije dobio ni jednu nagradu koja će ostati upamćena.

Među pobednicima iskaču samo dva filma. Prvi je MIDNIGHT IN PARIS, film Vudija Alena koji se bavi putovanjem kroz vreme, iako zapravo predstavlja romantičnu komediju tipičnu za režisera, koji je dobio Oskara za najbolji originalni scenariju.

Drugi je RANGO, animirani vestern koji je uspeo da se probije u svetu kojim dominiraju studiji Piksar i Dizni i osviji nagradu za najbolji, dugometražni animirani film.

Sledeće godine, zbog izlaska filmova poput THE DARK KNIGHT RISES i PROMETHEUS, žanr fantastike bi trebalo da ima veće šanse.

Komentari: