Otkriven svet sa 4 zvezde

Ukoliko ste mislili da je Zemlja ponekad ”sunčano” mesto, sigurno niste znali za planetu PH1.

Udaljena oko 5000 svetlosnih godina od našeg solarnog sistema, gasni gigant PH1 trebalo bi da bude za nijansu veći od Neptuna i obasjan od strane 4 različite zvezde. On se nalazi u sistemu čije jezgro čine dvojne (binarne) zvezde, oko kojih se okreće dodatni zvezdani par.

Prosta matematika daje rezultat koji bezmalo prevazilazi naučnu fantastiku – četiri zvezde na jedan svet! Još zanimljivije, čini se da PH1 ima stabilnu orbitu, uprkos činjenici da se nalazi u veoma komplikovanom grafitacionom prostoru. Astzronomi su iznenađeni ovim rezultatom, posebno jer nije ni malo očekivan (broj otkrivenih binarnih solarnih sistema je relativno mali) i otvara veliki broj novih pitanja.

Ono što dodaje neobičnosti ovog otkrića jeste činjenica da su do njega došli dvojica dobrovoljaca sa sajta Planethunters.org, zajedno sa timovima iz Velike Britanije i Sjedinjenih država, a da su kompjuteri koji su inicijalno obrađivali podatke potpuno prevideli ovaj sistem. Zbog toga je i planeta nazvana PH1 (Planet Hunters 1).

Još jednom, ovaj uspeh pokazuje  značaj (i mnogo veći mogući potencijal) “crowdsourcing” naučnih projekata.

Hvala BBC.com na originalnoj vesti.

Komentari: