Otkrivena gigantska planeta koja remeti trenutne teorije formiranja planeta i zvezda

Gigantska planeta udaljena 650 AU od svoje zvezde tera naučnike da revidiraju teorije formiranja planetarnih sistema.

exoplanet-hd106906b

Planeta jedanaest puta veća od Jupitera pronađena je u orbiti oko svoje zvezde na nekih 650 astronomskih jedinica. To je 650 puta više od udaljenosti Zemlje od Sunca. Nikada do sada nismo otkrili planetu koja orbitira oko svoje zvezde na tako velikoj udaljenosti.

Planeta je imenovana HD 106906 b i ne uklapa se u trenutne teorije o nastanku zvezda i planeta po kojima su planete samo zbijeni asteroidi koji su uhvaćeni u disk gasa i prašine oko novonastale zvezde. Da bi se to dogodilo, ti asteroidi moraju da budu blizu zvezde. 650 AU (astronomskih jedinica) nije dovoljno blizu. Ona takođe remeti i pravila formiranja binarnih zvezdanih sistema gde dva zgusnuta oblaka gasa kolapsiraju nezavisno jedan od drugog i formiraju svoje gravitaciono polje, a zatim formiraju zajedničku orbitu jedan oko drugog. Jedna od predloženih mogućnosti je da je HD 106906 b i nastao tako, ali nema dovoljnu masu da se uklopi u matematički model tog sistema. Planeta je oko 100 puta manja od zvezde. Veoma velika, ali ne dovoljno da se ponaša kao zvezda u binarnom sistemu.

Planeta je mlada, oko 13 miliona godina u poređenu sa 4,5 milijardi godina koliko ima Zemlja. Ostatak diska gasa i prašine iz perioda formiranja zvezdanog sistema je i dalje vidljiv. Astronomi će iskoristiti ovu planetu da revidiraju teorije kreiranja planetarnih sistema. Planetu je otkrio Magelan teleskop u pustinji u Čileu, a poziciju planete je potvrdio Habl teleskop.

Izvor: space.com.

Komentari: