Otkrivena ”lutajuća” planeta

Astronomi su pronašli nebesko telo kakvo se do sada pojavljivalo isključivo u delima naučne fantastike.

Postojanje takozvanih ”odbeglih” planeta dugo je prihvaćeno kao sigurnost, međutim, nova istraživanja pronašla su kandidata koji bi ovo mogao da potvrdi.

U pitanju je kosmičko telo po imenu CFBDSIR2149-0403, udaljeno od nas oko 100 svetlosnih godina. Procenjuje se da je telo stari između 50 i 120 miliona godina, da poseduje masu četiri do sedam puta veću od Jupitera i temperaturu od oko 400 stepeni celzijusa. Međutim, ova planeta ne poseduje matičnu zvezdu, već slobodno putuje kroz svemir.

Ona se kreće sa grupom nazvanom ”AB Doradus moving group”, koju čini oko 30 putujućih zvezda, sličnog sastava i starosti kao i lutajuća planeta. Vrlo je verovatno da su nastali u isto vreme, ali da CFBDSIR2149-0403 nije dosegla masu potrebnu za početak nuklearne fuzije koja bi ju transformisala u zvezdu, tačnije braon patuljka.

Budući da se planete pronalaze pomoću posmatranja njihovih uticaja na matične zvezde, pronalazak odbeglih ili lutajućih planete je veoma težak posao. Kako se za sada čini, internacionalni tim koji je pronašao ovo telo upravo je to pošlo za rukom.

Hvala BBC.com na originalnoj vesti.

Komentari: