Otpočelo testiranje suspendovane animacije na ljudima

U bolnici u Pitsburgu, 10 pacijenata u dovoljno kritičnom stanju da ne bi preživeli drugačije, biće podvrgnuti eksperimentalnoj metodi suspendovane animacije.

criopods

Hirurzi u UPMC Prebajterijanskoj bolnici u Pitsburgu, Pensilvanija, spremni su da otpočnu testiranja suspendovane animacije na 10 pacijenata kod kojih se utvrdi da će u nedostatku drugog izbora umreti od zadobijenih povreda. Tehnika koja će se testirati podrazumeva drastično hlađenje osobe kako b i se životne funkcije usporile dok čekaju ili u toku operacije.

“Suspendujemo život, ali ne volimo to da zovemo suspendovana animacija, pošto zvuči previše kao naučna fantastika”, kaže Semjuel Tišerman, koji je zajedno sa Piterom Rijem radio na ovoj metodi koja je sada zrela za testove na ljudima. “Zovemo je zato vanredno očuvanje i oživljavanje.” Ideja je da se kupi vreme za pacijente tokom kritičnih operacija kao što su one nakon jakog srčanogm udara, uboda ili ranjavanja vatrenim oružjem. Kao što je pomenuto, odobreno je da se ova metoda testira na 10 pacijenata za koje se utvrdi da nemaju vremena i da bi sigurno preminuli ukoliko im se nekako ne da više vremena za operaciju.  Doktorima će se pejdžerom javiti kada takav pacijent dospe u bolnicu, a obično takvih slučajeva ima svaki mesec, sa verovatnoćom preživljavanja od oko 7%. Pošto pacijenti nisu u stanju da daju saglasnost, procedure će se vršiti po procesu isključenja iz saglasnosti. Ovo znači da je javnost obaveštena o toj proceduri, a stanovnici okruga Pitsburg mogu da se unapred izjasne da ne žele da se podvrgnu toj proceduri, ukoliko se zateknu u toj životno situaciji.

Sama tehnika podrazumeva unutražnje, a ne spoljašnje hlađenje tela, prilikom kojeg doktori izvuku svu krv iz tela žrtve i zamene je hladnim slanim rastvorom koji se u telo ubacuje kroz aortu, najširi krvni sud u ljudskom telu. Ovo usporava metabolizam tela, dramatično smanjujući potrebu tela za kiseonikom. Zatim, mašina za bajpas srca i pluća preuzima cirkulaciju, i opskrbljivanje tela kiseonikom u procesu oživljavanja. Izaziva se stanje jake hipotermije na nekih 10°C da bi se indukovalo stanje produženog zastoja srca nakon obilnog krvarenja, poznatije kao klinička smrt.

Tehniku je razvio Piter Ri i uspešno je testirao na svinjama još 2000. godine. Ljudsko telo može biti u ovom stanju samo nekoliko sati, tako da smo još daleko od kriogeničkih kapsula na svemirskim brodovima poput onih u Alienu, ali testiranje ove tehnike na ljudima je korak u pravom smeru.

Hvala sajtu i09.com za ovu vest.

 

Komentari: