Pad zapremine artičkog leda

ESA misija koja proučava ponašanje ledenog prekrivača na severu naše planete zabeležila je rekordan pad njegove zapremine.

cryosat__1Cryosat misija je lansirana od strane ESA 2010. godine sa ciljem satelitskog nadgledanja polarnog leda. Pomoću kombinovanja podataka poznatih kao altimetry, naučnici su u stanju da prate nivo vode u ledenim pločama i njihovih najviših tačaka, a kompjuterski model potom izračunava debljinu leda.

Ponavljanjem postupka na raznim tačkama dobija se zapremina, a sada je ESA objavila da je u martu i aprilu ove godine zapremina leda Severnog pola iznosila 15,000 kubnih kilometara, najmanju vrednost do sada. Naučnici isčekuju rezultate letnjeg merenja, ali pretpostavljaju da će i oni predstavljati rekordno niske vrednosti za to doba godine.

Od kako je počeo sa radom, Cryosat je zabeležio konstantno smanjivnaje zapremine, što je i bilo očekivano na osnovu šireg meterološkog modela. Trenutno, naučnici imaju zadatak da utvrde šta izaziva pad – da li je u pitanju standardna varijacija koja se odvija na višedecenijskom nivou ili posledica aktivnosti čoveka, prvenstveno globalnih klimatskih promena?

Hvala BBC.com na originalnoj vesti.

Komentari: