Paul

Ako moram da biram između dve verzije ET vanzemaljca, tojest između magnetnog, čovekojedućeg čudovišta iz vizije Džej Džej Abramsa i Pola, malog, zelenog vanzemaljca sa poganim ustima, biram Pola.

PAUL je jedna od komedija koja mi je izgledala kao da je sve dobre šale prikazala u trejler.
A trejler objašnjava sve: dva fana naučne fantastike iz Velike Britanije odlaze na ComicCon, a zatim i na putovanje jugo-zapadnom Amerikom, kada slučajno nalete na Pola, vanzemaljca koji beži od ljudi u crnom. Nevoljno, odlučuju da mu pomognu.

Moji strahovi, na svu sreću, nisu ostvareni – glumački tandem Peg/Frost je davno pokazao šta zna u SHAUN OF THE DEAD i HOT FUZZ, a malom Polu glas daje Set Rogan, koji zvuči savršeno kao zeleni, glavati lik koji cuga, duva, psuje i zajebava se. Scenario maksimalno forsira Polove reakcije, tumačenja i slične gluposti, ali ne davi sa njim i film nikada ne postaje standup nastup za njegov lik.

Naravno, kao i u sličnim ”film puta”/komedija kombinacijama, ekipa dolazi u susret sa raznim ljudima, dok putuje do misteriozne lokacije i izbegava vladine ljude.

Sasvim dosledno, film se sprda sa raznim naučno fantastičnim klasicima i stereotipima (Pol u jednom trenutku radi kao tehnički savetnik Stivenu Spilbergu) ali ih ujedno i slavi, kao što je slučaj sa CLOSE ENCOUNTER OF THE THIRD KIND.

Kao celina, PAUL je laka komedija koja veoma uspešno spaja britanski glumački senzibilitet i moderan američki humor.

Komentari: