Početak ere pametnih satova

Skoro svi svetski proizvođači telefona su najavili da razmišljaju da na tržište izbace pametne satove koji bi radili u tandemu sa mobilnim telefonima koje imamo u džepu.

Pre malo vise od godinu dana, javnost je bila svedok pojavljivanja novog trenda u svetu tehnologije i prenosnih pametnih uređaja. Firma Pebble Technology je tada pokrenula Kickstarter kampanju za sakupljanje para za izgradnju pametnog sata koji bi bio u konstantnoj komunikaciji sa smartphone-om korisnika i na svom displeju prikazivao relevantne podatke koje bi omogućile korisniku da ne vadi non stop telefon iz džepa (SMS poruke, razne notifikacije, email, kalendar, odbijanje telefonskih poziva, i sl). Sakupivši preko 10 miliona dolara od skoro 70 hiljada ljudi, Pebble sat (koji je ovog januara počeo da se prodaje) je pokrenuo lavinu najava mnogih svetskih proizvođača telefona da će oni uskoro na tržište izbaciti svoje „revolucionarne“ pametne satove. Ove nedelje, tokom sajma informatičke tehnologije IFA u Berlinu, videli smo njihove prve pokušaje.

Prvi pametni sat (smartwatch) koji je bio prikazan je došao od strane Sony-a, koji je samo blago unapredio svoj stariji model i sada ga reizdao pod imenom Sony SmartWatch 2. Sat je otporan na vodu, radi brže nego prvi model, koristi NFC tehnologiju da se upari sa mobilnim telefonom (poželjno sa Xperia modelima naravno), ali mali broj aplikacija i ekran male rezolucije sprečava da se ovaj proizvod koristi za bilo kakve ozbiljnije svrhe.

Mnogo kompetentniji uređaj je stigao iz Samsunga pod imenom Galaxy Gear.  Zamišljen kao savršeni saputnik Samsungovih telefona Galaxy 3, Galaxy 4, Note 2 i Note 3, ovaj sat u sebi krije Android operativni sistem koji pokreće 800MHz single-core Exynos procesor. Pored glavnog kućišta koje krije relativno velik ekran od 320×320 piksela, kaiši ovog sata kriju kameru i mikrofon koji se mogu iskoristiti za hvatanje fotografija, 720p video snimaka ili čak telefoniranja. Ono što ovaj sat čini trenutno „najpametnijim“ je prisustvo više od 70 aplikacija koje su napravljene ne samo od strane Samsunga, već i od poznatih developera Android aplikacija, a mnoge druge aplikacije su u stadijumu izgradnje.

Prvi pokušaj Samsunga da napravi smartwatch je očigledno bio dugačak proces u kojem su pokušali da iskoriste sve mogućnosti konekcije sa mobilnim telefonom, i omoguće korisnicima da smanje nepotrebno vadjenje i vraćanje telefona u džep. Samsungovi predstavnici su najviše ponosni na mogućnost Galaxy Gear-a da se veoma brzo upali iz mirovanja i prebaci u mod fotoaparata, dajući nam šansu da uhvatimo bilo koji „magični momenat“  koji se dešava oko nas.

Da li će era pametnih satova zaživeti sa ovim modelima je još uvek nepoznato. Oba modela su relativno velika, nijedan nije „besprekorno“ brz u svom radu, svetski developeri nisu dobili mogućnost da ispitaju sve njihove mogućnosti, baterije im ne omogućavaju da rade dugo (1-2 dana), a i cena nije mala. Galaxy Gear će se pojaviti u prodaji po ceni od 300 dolara u Americi, a Sony SmartWatch 2 će u Evropi koštati 200 evra.

Redakcija PhotonTide-a će vas obavestiti o novinama u ovom polju tehnike, pogotovo kada se pojave informacije o dugo najavljivanim satovima firmi Google i Apple.

 

Komentari: