Pogled na sledeću generaciju video igara

Nedavni E3 sajam nam je pružio prvi pogled na drastične novine koje će doneti „nextgen“ serija konzola i napredni PC hardver.

Jedan od osnovnih ciljeva  programera i dizajnera  tokom celog perioda postojanja industrije video igara je bio da prikažu što realnije prikaze stvarnosti, fantazijskih predela, naučnofantastičnih okruženja, ljudske odnose i time približe interaktivni svet onome koga vidimo svakoga dana (ili u mnogim slučajevima, poprilično „naprednu“ verziju stvarnosti). Sve je počelo sa isključivo tekstualnim igrama koje su stimulisale našu maštu kao knjige, jednostavni crno-beli 2D crteži su zamenjeni kvalitetnim 2D slikama, revolucija 3D igara nam je omogućila kretanje kroz veoma atraktivne prostore, a dodatci realistične fizike, internet komunikacije, podrške za 3D ekrane, ne-stanadrdne kontroleri (Kinect, Wii) i veliki napredci u moći kompjuterskog hardvera su omogućile da igračka industrija danas uzima značajno više para nego ceo Holivud.

Poslednji veliki napredak igračke industrije se desio 2005. i 2006. godine kada su korporacije Microsoft i Sony na tržište izbacili takozvanu 7. generaciju kućnih konzola Xbox 360 i Playstation 3, koji su sa sobom doneli drastične izmene – ogromnu moć hardvera, paralelne procesore, podršku za permanento lokalno snimanje podataka i konstantnu konekciju sa internetom  gde su milionima igrača i desetine ne-igračkih servisa omogućili da se cela planeta prebaci u takozvani „HD entertaiment“. Danas, 20 godina posle premijere legendarne FPS igre Wolfenstein 3D, imamo najzad priliku da vidimo viziju igara koje će se pojaviti na tržištu krajem sledeće godine kada će Sony i Microsoft najverovatnije u prodaju pustiti svoje nove konzole, i time započeti novu eru kućne zabave. Sve slike i trejleri ispod predstavljaju realan izgled igara sa PC-a ili konzole.

 

Beyond: Two Souls kojeg ćemo prvog predstaviti ironično neće izaći na novim konzolama, već na vremešnom PS3-u. Razlog zašto je spominjemo je ne samo neverovatna ambicija Francuskog tima Quantic Dream u iskorišćavanja svakog atoma snage ove 6. godina stare konzole, već u činjenici da su za potrebe igre uspeli unajmiti talenat veoma poznate Holivudske glumice Ellen Page (Juno, Inception). Način na koji su uspeli preneti pokrete njenog tela i apsolutno realna sub-milimetarska pomeranja njenog lica pomeraju granice onoga što je do sada bilo moguće videti u svetu video igara. Sudeći po prvim informacijama koje smo dobili ova igra će na veoma napet i zanimljiv način pratiti 15 godina života mlade devojke Jodie Holmes koja od svoje mladosti ima kontakt sa nevidljivim duhom, i zbog koga upada u velike probleme. TREJLER (direktan snimak gameplay-a PS3 verzije)

 

U dobu kada retko koja tajna može ostati dugo sačuvana, Ubisoft je uspeo da od javnosti sakrije dvogodišnji rad na igri Watch_Dogs koja je napravljena sa ciljem da igračima prikaže šta je sve moguće napraviti sa veoma jakim PC hardverom (ali ipak, grafički slabije verzije igre će izaći i za PS3/Xbox 360). Demo koji je prikazan na E3 sajmu je odlično opisao distopijsku verziju sadašnjostu u kojoj su velike korporacije uspele da nadmetnu nevidljivu kontrolu nad stanovništvom celog sveta koristeći novi vid kompjuterskog špijuniranja i kontrole informacija. Kao glavni protagonista, igrači će moći preokrenuti ovu naprednu tehnologiju u svoju korist, kontrolišući sve kompjuterizovane sisteme oko sebe. Fenomenalna grafika, animacija, i opšti nivo veličnie grada u kome se igra odvija definitivno prikazuju ono što će za par godina postati svakodnevnica u svetu video igara. Za sada nam ostaje da čekamo da se Watch_Dogs pojavi u prodaji krajem sledeće godine. TREJLER (direktan snimak gameplay-a sa veoma jakog PC-a)

 

OK, vreme je da prikažemo šta baš veoma napredan PC hardver trenutno može da isporuči. Dugogodišnji rad Square Enix-a na novom Lumuinous engine-u se isplatio sa E3 prezentacijom na kojoj su prikazali njihovu viziju nextgen konzola. Demo sa imenom „Agni’s Philosophy“ je u sebi prikazao ne samo drastično poboljšanje renderovanja mekih površina (odela, plaštovi), čestica,  realističnog osvetljenja i fizike lomljivih objekata, već i mogućnost odigravanja igre u veoma otvorenim lokacijama prepunim sa ogromnim brojem detalja. Luminous Engine trenutno omogućava developerima veoma laku kontrolu nad svim aspektima kreacija igara, a veliki plus predstavlja eliminisanje nepotrebnih koraka u proizvodnji igre koje dovode do povećanja budžeta i potrebe za većim brojem radnika. Naime, Luminous Engine podržava manipulaciju igre direktno iz veoma popularnog programa za proizvodnju 3D modela Maya.  TREJLER (direktan snimak gameplay-a sa veoma jakog PC-a)

 

Snimci koga su svakoga bacili na pod nam dolaze od Lucas Arts-a, koji su posle nekoliko godina sa kojima su njihove igre nailazila na razne probleme najzad rešili da uposle sve svoje resurse u kreaciju revolucionarnog nextgen engine-a i igre koja će prikazati Star Wars univerzum u novom svetlu. Smeštena u doba između prve i druge filmske triologije, Star Wars 1313 prati život lovca na glave u krinimalnom podzemlju Planete-grada Coruscant koji će po prvi put biti predstavljan na veoma ozbiljan i detaljan način (ovo je prva SW igra sa M rejtingom). Kao što možete sami da se uverite u kratkom gameplay snimku ispod (odigran na veoma naprednom PC sistemu sa Nvidija grafičkom), Star Wars 1313 izgleda fantastično, sa količinom detalja koja višestruko prevazilazi sve što je danas moguće napraviti. Način na koji su uspeli da naprave ovako detaljnu grafiku u „realtime“ okruženju je zboh ogromnog rada programera u Industrial Light and Magic odseku Lucas Artsa, koji su svoje znanje o pravljenju CGI sekvenci u najvećim visokobudžetnim igrama preneli u svet video igara. Iako i dalje nije poznat indentitet glavnog protagoniste igre (postoje glasine da ćemo pratiti odrastanje Bobba Fett-a), definitivno je potvrđeno da on neće imati moć „sile“ da ćemo isključivo moći koristi raznovrsna naoružanja i opremu koja se može naći u SW univerzum-u. TREJLER (direktan snimak gameplay-a sa veoma jakog PC-a)

 

Apsolutni lider u sferi engine-ova na trenutnoj generaciji konzola Epic Games je danas predstavio naslednika Unreal engine-a koji će sigurno postati lider u sledećih nekoliko godina. Višestruko poboljšan editor koji omogućava developerima lakšu kontrolu nad proizvodnjom igara, napredne efekte osvetljenja, blur-a, čestica i podršku za rad na skoro svim igračkim uređajima, od telefona pa sve do najjačeg hardvera. Kao što možete videti u snimcima, Unreal Engine 4 izgleda fantastično, sigurno će dobiti veliku podršku od developera koji su se u prošlih 6-7 godina navikli da rade sa editorom, i svi vizuelni i gameplay noviteti će doneti nove ideje u svet igrara, od visokobudžetnih AAA naslova pa sve do malih „indie“ igara na našim telefonima. TREJLER i OPIS EDITORA (direktan snimak gameplay-a sa veoma jakog PC-a)

Komentari: