Pogled na Zemlju iz orbita Saturna i Merkura

NASA je pre par dana uspela da uslika mračnu stranu Saturna, zajedno sa neverovatnim pogledom na našu malu plavu planetu.

U petak 19. jula NASA se našla u jedinstvenoj situaciji – položaji sondi MESSENGER koja orbitira oko Merkura i CASSINI koja orbitira oko Saturna su se poklopili za jedinstven pokušaj slikanja planete Zemlje. Naime, fotoaparati od Cassini-a ne mogu direktno da budu upereni ka Zemlji jer je ona preblizu Sunca, a direktan pogled na Sunce bi oštetio osetljive fotografske senzore sonde. Da bi uslikali Zemlju, Saturn se mora postaviti između sonde i Sunca, što naučnicima takođe daje jedinstvenu priliku da snime mračnu stranu Saturna. U trenutku kada je Casini uslikao ovu sliku, 20 hiljada ljubitelja astronomije je u organizaciji NASA-e istovremeno mahalo ka Saturnu.

saturn merkur zemlja 1

Posle nekoliko dana transfera i obrade slika, NASA je najzad objavila slike naše malene plave planete, a u narednih par nedelja će objaviti i potpunu sliku mračne strane Saturna koja će biti sačinjena od mozaika manjih pojedinačnih slika. Pune verzije slika možete pogledati na oficijelnoj stranici NASA-e.

 

Komentari: